Η ανταγωνιστικότητα και το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελούν τα σημαντικότερα «αγκάθια» για τον εξορυκτικό κλάδο. Αν και στην Ευρώπη υπάρχουν κοιτάσματα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας κρατά πίσω τις επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει εδώ και 15 χρόνια μια λίστα από κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες στις οποίες εντάσσει, με βάση ορισμένα κριτήρια, ορυκτά τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη στρατηγική ασφάλεια. Η λίστα αυτή στην τελευταία της έκδοση περιέχει 34 ορυκτά. Από αυτά, τα 26 ελέγχονται σε ποσοστό πάνω από 50% από τους BRICS, για τα δε 20 από τα 26 ο έλεγχος είναι σχεδόν πλήρης» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κώστας Γιαζιτζόγλου μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Σήμερα ο βασικός λόγος που δεν αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς επενδύσεις στις ορυκτές πρώτες ύλες, πέρα από τη μη δημοφιλία τους, είναι το γεγονός ότι δεν είναι ανταγωνιστικές με απόλυτα οικονομικά κριτήρια. Μια απλή ανάγνωση της έκθεσης Draghi θα σας δώσει ξεκάθαρη εικόνα του γιατί συμβαίνει αυτό», επεσήμανε ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως σε 47 στρατηγικά έργα για την εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση σπάνιων γαιών και πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες και να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού. Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό έργο, βάσει της πρότασης για εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου που υπέβαλε η Metlen. Υπενθυμίζεται πως στόχος της εταιρείας μέσα από την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας στον Άγιο Νικόλαο είναι η επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 2 εκατ. τόνων βωξίτη, σε ετήσια βάση, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ γαλλίου, για πρώτη φορά.
Το ερώτημα πάντως που θέτει η αγορά είναι εάν θα υπάρξει, εκτός των άλλων, ένα ταμείο σε επίπεδο Ευρώπης που θα στηρίξει τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Με τις χώρες να καλούνται να απλοποιήσουν το αδειοδοτικό πλαίσιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει θέσει ως στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα έγιναν συναντήσεις με φορείς του κλάδου. Στόχος να γίνουν αλλαγές στον Μεταλλευτικό Κώδικα στην κατεύθυνση της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών.
Την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας επεσήμανε και ο Γενικός Διευθυντής της Thracean Mining SA, Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Με την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού στον Λόφο του Περάματος θα γίνουμε η πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη» δήλωσε. «Η Eldorado έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την επένδυση στις Σκουριές. Δεν υπάρχει άλλη λύση για τη Θράκη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η επένδυση της Thracean Mining θα φέρει τον «αντίστροφο εποικισμό της Θράκης». «Η Ελλάδα έχει ορυκτούς πόρους, που μπορεί να τους εκμεταλλευτεί. Η επένδυση στον Λόφο του Περάματος θα ανέλθει σε 430 εκατομμύρια ευρώ, θα φέρει 25% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, θα προσφέρει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ελληνικό δημόσιο και 5,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κάθε δήμο. Η επένδυση θα φέρει τον αντίστροφο εποικισμό στη Θράκη».
Διαβάστε ακόμη