Η Κίνα έθεσε κάποια μέταλλα σπανίων γαιών υπό εξαγωγικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της απάντησής της στο πακέτο δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποκόπτοντας πιθανόν τις ΗΠΑ από κρίσιμης σημασίας ορυκτά που είναι απαραίτητα για σειρά προϊόντων, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έως τις μπαταρίες σε ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα παράγει περίπου το 90% των επεξεργασμένων σπανίων γαιών στον κόσμο, μιας ομάδας 17 ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, από την άμυνα και τα ηλεκτρικά οχήματα, έως τις ‘καθαρές’ μορφές ενέργειας και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Οι ΗΠΑ εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος των σπανίων γαιών τους, κυρίως από την Κίνα.

Επτά κατηγορίες σπανίων γαιών προστίθενται από σήμερα σε κατάλογο που προβλέπει ελέγχους στις εξαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Η κίνηση, που επηρεάζει τις εξαγωγές σε όλες τις χώρες, όχι μόνο τις ΗΠΑ, είναι μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει την ικανότητα της Κίνας να χρησιμοποιεί ως όπλο την κυριαρχία της στην εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμης σημασίας ορυκτών.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τους ελέγχους σήμερα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου δασμών και περιορισμών σε επιχειρήσεις ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε βάρος των περισσότερων κινεζικών προϊόντων στο 54%. Περίπου τα τρία τέταρτα των σπανίων γαιών που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ προήλθαν από την Κίνα μεταξύ του 2019 και του 2022, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες που χρησιμοποιεί η Κίνα ως εργαλείο απέναντι στις ΗΠΑ

Οι σπάνιες γαίες είναι μία ομάδα 17 χημικών στοιχείων με ιδιαίτερες φυσικές και μαγνητικές ιδιότητες, που τις καθιστούν απαραίτητες για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογικών προϊόντων, όπως κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακά πάνελ και στρατιωτικά συστήματα. Παρά το όνομά τους, οι σπάνιες γαίες δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιες στη Γη, αλλά η εξόρυξη και η επεξεργασία τους είναι πολύπλοκες, κοστοβόρες και συχνά επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά σπανίων γαιών, ελέγχοντας πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που έχει εγείρει ανησυχίες για γεωπολιτικές εξαρτήσεις και στρατηγικές ελλείψεις σε περίπτωση εμπορικών ή πολιτικών εντάσεων.

Διαβάστε ακόμη