Με στόχο να προωθήσει και να αναδείξει την προστασία του γεωλογικού πλούτου της χώρας η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) ίδρυσε το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο. Το μουσείο είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της πολιτείας για την ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της χώρας. Ένα μουσείο που κατά 40% είναι ψηφιακό, διαθέτοντας χώρους με ειδικό ψηφιακό εξοπλισμό, με καινοτόμες διαδραστικές εφαρμογές και προβολές ταινιών μικρού μήκους. Οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στα μεταλλεία της Λαυρεωτικής, να περιηγηθούν στους Γεωτόπους στα Μετέωρα και στα σμυριδωρυχεία στη Νάξο. Επίσης, μπορούν να μάθουν από πότε ξεκινάει η επιστήμη της γεωλογίας.

Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο κ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, διευθυντής στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «το μουσείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να καταλάβουμε τον πλούτο της γεωλογίας και την αξία της γεωλογικής κληρονομιάς. Πρέπει να καταλάβουμε πως χωρίς ορυκτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τίποτα από αυτά που κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή το πρωί από το φλιτζάνι που θα πιούμε το γάλα μας, μέχρι το κινητό τηλέφωνο».

Στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο υπάρχουν ψηφιακές εφαρμογές, όπου μπορούν τα παιδιά να παίξουν, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Υπάρχουν 4 εκπαιδευτικά προγράμματα, δύο για το δημοτικό και δύο για το γυμνάσιο, βιωματικού χαρακτήρα (διαδραστικές εφαρμογές, κατασκευές κλπ). Επίσης, τα παιδιά μπορούν να κάνουν χρήση μικροσκοπίων.

Στην πρώτη ενότητα του μουσείου, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στην παλαιοντολογική συλλογή. Στη συγκεκριμένη ενότητα εκτίθενται παλαιοντολογικά δείγματα από την πλούσια συλλογή της ΕΑΓΜΕ. Μεταξύ άλλων απαρτίζεται το τμήμα της περίφημης παλαιοντολογικής συλλογής των Lui & Ambrosio de Pian μεταλλειολόγων και ιδιοκτητών μεταλλείων στις αρχές του 20ου αιώνα. Σημαντικό τμήμα της έκθεσης αποτελείται από τα δείγματα της συλλογής του γεωλόγου ερευνητή Χ. Σολομού. Στην έκθεση φιλοξενείται τμήμα της παλαιοντολογικής συλλογής αμμωνιτοειδών, χρονολογίας 240 εκατ. ετών, από την περιοχή της Επιδαύρου.

Προχωρώντας, οι επισκέπτες θα δουν μια μεγάλη συλλογή που αναδεικνύει τους ανθρώπους των Μεταλλείων, από τα εργαλεία εξόρυξης, τη λάμπα ασετυλίνης μέχρι το πουκάμισο του μεταλλωρύχου, ενώ μέσω προφορικών μαρτυριών μπορούν να έχουν μια πιο «βιωματική» σχέση με τα εκθέματα. Το μεγαλύτερο τμήμα της δεξιάς πλευράς του χώρου της κύριας αίθουσας του μουσείου καταλαμβάνει η πλούσια συλλογή δειγμάτων της Λαυρεωτικής γης. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η συλλογή της Χαλκιδικής και της Σερίφου. Στο κέντρο της κύριας αίθουσας χωροθετείται ένα ευρύχωρο τραπέζι σε μορφή αντεστραμμένου πρίσματος, όπου φιλοξενούνται ορυκτά της υπόλοιπης χώρας και διαφόρων χωρών του εξωτερικού. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν και τα σημαντικότερα μάρμαρα και διακοσμητικούς λίθους της Ελλάδας, τη συλλογή πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων και τέλος τη συλλογή φθοριζόντων ορυκτών και πετρωμάτων.

Στον χώρο του μουσείου ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το αμφιθέατρο/ αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 160 ατόμων. Να σημειωθεί πως το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 9 το πρωί έως 3 το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη