Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει λογική πίσω από την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις κρίσιμες πρώτες ύλες καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον πρέπει να προσπαθήσει η Ευρώπη να τις παράγει, μειώνοντας την εξάρτησή της. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Ευρώπη θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Η ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις κρίσιμες πρώτες ύλες έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει τις ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της χώρας.

Από την προηγούμενη προγραμματική της περίοδο ολοκλήρωσε την έρευνα στην περιοχή των Κιμμερίων Ξάνθης όπου εκεί υπάρχει ένα κοίτασμα χαλκού, αλλά εντοπίστηκαν και ορισμένα ορυκτά που εντάσσονται στο πλαίσιο των κρίσιμων πρώτων υλών, όπως είναι το βολφράμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΓΜΕ έχει παραδώσει μια πλήρη μελέτη στο υπουργείο Ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση που γίνει διαγωνισμός, όπως έγινε στην περίπτωση της Χίου.

Επαναξιολόγηση παλαιότερων κοιτασμάτων κάνει η ΕΑΓΜΕ

Παράλληλα, κάνει επαναξιολόγηση παλαιότερων κοιτασμάτων που έχει εντοπίσει το Ι.Γ.Μ.Ε. (νυν ΕΑΓΜΕ) τις προηγούμενες δεκαετίες. Στόχος να γίνει συμπληρωματική έρευνα για να εντοπιστούν κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και να ενταχθούν στα δημόσια μεταλλευτικά προγράμματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Καλλυντήρι Ροδόπης που έχει αντιμόνιο, αλλά και οι μεταλλευτικοί χώροι στο Κιλκίς που υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει χαλκός, αλλά μπορεί να αξιοποιήσει και άλλα χρήσιμα ορυκτά ανάλογα με την μεταλλοφορία που έχει το κάθε κοίτασμα. Άρα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, σκοπός είναι να εντοπίσει έτοιμους μεταλλευτικούς χώρους και να τους αξιοποιήσει, υπό το πρίσμα των κρίσιμων πρώτων υλών.

Να σημειωθεί πως τη δεκαετία του 1970 και 1980, είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Μολάους (Λακωνία) όπου είχε βρεθεί κοίτασμα ψευδαργύρου. Πλέον, η ΕΑΓΜΕ θα πάει σε χώρους που έχουν ένα βαθμό ωριμότητας και σε ώριμους χώρους που δεν χρήζουν περεταίρω γεωλογικής έρευνας, ενώ θα γίνει επαναξιολόγηση των τεχνικοοικονομικών μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Δηλαδή, υπάρχουν κοιτάσματα που τη δεκαετία του 1980 και του 1990 κρίθηκαν ασύμφορα για εκμετάλλευση, από την άποψη της τιμής που είχε ένα ορυκτό εκείνη την περίοδο, όπως για παράδειγμα ο γραφίτης που εκείνη την εποχή δεν είχε τις ίδιες εφαρμογές και πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο γραφίτης και το Μαγγάνιο στη Δράμα βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη Δράμα και τα μεταλλεία Μαγγανίου τη δεκαετία του 1970 υπήρχε εξορυκτική δραστηριότητα. Πλέον, στα μεταλλεία δεν υπάρχει δραστηριότητα, αν και πριν τρία χρόνια υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, η ΕΑΓΜΕ διεξάγει μια δράση όσον αφορά τις σπάνιες γαίες, όπου έχουν εντοπιστεί από παλιότερες έρευνες που είχε κάνει το Ι.Γ.Μ.Ε. οι οποίες δεν έβγαλαν συγκεκριμένα αποτελέσματα,  διότι εντοπίζονται σε περιοχές όπου η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι τόσο έντονη και ειδικά η τουριστική που είναι ουσιαστικά απαγορευτικό να προχωρήσουν οι έρευνες. Το λανθάνιο και το Δημήτριο συγκεντρώνουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Τι γίνεται με τις περιοχές αποθήκευσης CO2

Η ΕΑΓΜΕ κάνει έρευνες για περιοχές που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση φυσικού αερίου ή υδρογόνου ή CO2. Παλιότερα, είχαν ερευνηθεί περιοχές όπως στη Βόρεια Ελλάδα. Πλέον, στόχος στο πλαίσιο και του μνημονίου συνεργασίας της ΕΔΕΥΕΠ και της ΕΑΓΜΕ να εντοπιστούν πιο συγκεκριμένοι χώροι και να γίνει στοχευμένη έρευνα. Πιο ώριμες περιοχές υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Άλλωστε, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια χώρα – πρωταγωνιστή σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας αποθηκευτικούς χώρους, όπως είναι ο Πρίνος.

Διαβάστε ακόμη