Μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της επένδυσης της Rockfire στους Μολάους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης της τροποποίησης της υφιστάμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις πύκνωσης. Το επόμενο στάδιο, που τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού, είναι να εκδοθεί και να σταλεί στο υπουργείο Ενέργειας η μελέτη σκοπιμότητας που θα ανοίξει τον δρόμο της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Η Rockfire διεξάγει έρευνες από το 2021 στον μεταλλευτικό χώρο των Μολάων, όταν είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση.
Τι ζητά ο μεταλλευτικός κλάδος
Την ίδια ώρα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα έχει ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών, που είναι αρκετά σημαντικές για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει την ανάγκη αλλαγών στον Μεταλλευτικό Κώδικα στην κατεύθυνση της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στην επιστολή γίνεται λόγος για την ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχει θέσει η Ε.Ε, ενώ αναφέρονται και διαδικαστικά ζητήματα όπως η αδειοδότηση των συνοδών έργων. Τέλος, υπογραμμίζεται το θέμα του κόστους της ενέργειας.
Για ζητήματα του κλάδου είχαν συναντηθεί πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι του ΣΜΕ και με τον Γ.Γ. Δασών κ. Σταθόπουλο. Ο σύνδεσμος προσδοκά πως η διαδικασία επαφών με το ΥΠΕΝ, που είχε εκκινήσει πριν λίγους μήνες, θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το νέο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η νέα στρατηγική θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του εξορυκτικού κλάδου. Στόχος να γίνουν αλλαγές στον Μεταλλευτικό Κώδικα στην κατεύθυνση της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Τι γίνεται με τη Χίο
Πέραν των δραστηριοτήτων της Rockfire στους Μολάους και των παραπάνω ζυμώσεων, εξελίξεις δρομολογούνται και για μια σειρά άλλα ζητήματα, με πρώτο την έκβαση του διαγωνισμού στη Χίο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε Δημόσιο Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου, σε τμήμα έκτασης 9,02 τετραγωνικών χλμ. του ΔΜΧ στη Χίο. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού το παρών έδωσαν οι εταιρείες: Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, Geotest και Γαία Μελετών ΑΕ. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή της Υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για κατάθεση εγγυητικών επιστολών για όλα τα θέματα όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξορυκτική και την ερευνητική διαδικασία.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές
Τέλος, ακόμα μια περιοχή που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι το Κιλκίς, λόγω των μεταλλευμάτων χαλκού, χρυσού και αντιμονίου. Πριν περίπου από μια δεκαετία είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαγωνισμός για τη μίσθωση μεταλλευτικών χώρων, ο οποίος δεν προχώρησε ποτέ λόγω τοπικών αντιδράσεων. Ψηλά στο ενδιαφέρον βρίσκονται και τα Κιμμέρια της Ξάνθης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κινείται προς την πραγματοποίηση διαγωνισμού εκμίσθωσης.