«Σήμα» για εντεινόμενη δραστηριοποίηση στην παραγωγή πρώτων υλών που χαρακτηρίζονται κρίσιμες και στρατηγικές από την ΕΕ (CRM) έστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν -και αρμοδίου για θέματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας- Στεφάν Σεζουρνέ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Εκεί όπου η Metlen θα αναπτύξει την νέα ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και  -για πρώτη φορά- γαλλίου, μια επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, η μοναδική από την Ελλάδα που εντάχθηκε στις 47 Στρατηγικές Επενδύσεις της ΕΕ στον κλάδο CRM. Στις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Σεζουρνέ αναγνώρισε τη σημασία του project για την ενίσχυση της βιομηχανικής αυτάρκειας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να στηρίξουν τόσο το εν λόγω έργο, όσο και άλλα project που προωθούν την στρατηγική αυτονομία του μπλοκ σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Δήλωση που έγινε στο φόντο της δήλωσης του κ. Μυτιληναίου ότι μετά την επένδυση στο γάλλιο, η Metlen στρέφει την προσοχή της σε δυο ακόμα CRM που «προέρχονται» από τον βωξίτη, το σκάνδιο και το γερμάνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα δυο νέα projects, μεγαλύτερη ωρίμανση -αν και βρίσκεται ακόμα στο ερευνητικό στάδιο- εμφανίζει το σχέδιο παραγωγής σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη στη μονάδα του Αγίου Νικολάου. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εργαστηριακές δοκιμές (lab tests), ώστε να ακολουθήσει η επόμενη φάση που είναι η πιλοτική παραγωγή και στη συνέχεια η εργαστηριακή παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί μέθοδος παραγωγής του που επιχειρείται να βελτιστοποιηθεί καθώς είναι ακριβή. H κύρια εφαρμογή του σκανδίου είναι στα κράματα με αλουμίνιο, με τα οποία το αλουμίνιο καθίσταται πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό.

Όσον αφορά στο γερμάνιο που είναι το λιγότερο ώριμο project, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξαγωγή του θα αξιοποιηθούν τα κατάλοιπα που προέρχονται από το παλαιό εργοστάσιο Sometra στη Ρουμανία, το οποίο παρήγαγε ψευδάργυρο και μόλυβδο. «Έχουμε περί τα 5 εκατ. τόνους απόβλητα από τη Sometra που είναι εξαιρετικά πολύτιμα», τονίζουν πηγές με γνώση του θέματος. Είναι πιθανό το εγχείρημα παραγωγής γερμανίου να «κουμπώσει» με το «Project Sometra» της Metlen, δηλαδή την πιλοτική μονάδα που έχει δημιουργηθεί στη Σίνδο και ήδη παράγει χαλκό με υψηλό βαθμό καθαρότητας από υπολείμματα εκμεταλλεύσεων που έχουν μεταφερθεί από τη Sometra στη Ρουμανία.

Metlen: Αίτημα για χρηματοδότηση της επένδυσης στο γάλλιο από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ

Εκτός από τον κ. Σεζουρνέ, το παρών χθες στη μονάδα παραγωγής αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής της European Aluminum Πολ Βος καθώς και ο ομόλογός του από την Eurometaux (όπου πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Μυτιληναίος), Τζέιμς Γουότσον. Σε ανάρτησή της στο LinkedIn η European Aluminum εξαίρει τη σημασία της νέας γραμμής παραγωγής που κατασκευάζεται που θα στηρίξει την ετήσια παραγωγή 2 εκατ. τόνων βωξίτη, την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας στους 1,26 τόνους ετησίως (από 865.000 τόνους σήμερα) και θα επιτρέψει και την παραγωγή 50 μετρικών τόνων γαλλίου ετησίως από το 2028, ποσότητα ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρώπης για αυτό το μέταλλο που έχει πολλαπλές εφαρμογές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Metlen, η επένδυση θα ξεκινήσει φέτος και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2027. Oι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση του project από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα ήταν περίεργο να μην ενταχθεί μια επένδυση που σχετίζεται με την παραγωγή τριών κρίσιμων πρώτων υλών (βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο).

Σύμφωνα με την ανάρτηση της European Aluminum, το γάλλιο όπως και το σκάνδιο και το γερμάνιο είναι κρίσιμες πρώτες ύλες που αποτελούν παραπροϊόντα της επεξεργασίας του βωξίτη που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εισάγει το 98% του γαλλίου και το 87% της αλουμίνας που χρειάζεται, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ υψηλή εξάρτηση από προμηθευτές εκτός ΕΕ (βλέπε Κίνα), κάτι που σκοπεύει να αλλάξει η επένδυση της Metlen.

Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος, δεν αρκούν οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της ΕΕ

O ευρωπαϊκός σύνδεσμος των παραγωγών αλουμινίου, όμως, «θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων» υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη είναι μόνο ένα μέρος του παζλ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κρίσιμη παράμετρος είναι και η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, που εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται επαρκώς μέσα από τις πρωτοβουλίες που παρουσίασαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες (Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, Σχέδιο Δράσης για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα, Σχέδιο Δράσης για Προσιτές Τιμές Ενέργειας). Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο κ. Μυτιληναίος που τόνισε ότι «Η ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία της Ελλάδος) κ. Αντώνης Κοντολέων που από το βήμα του συνεδρίου του energypress δήλωσε ότι το  Clean Industrial Deal και το σχέδιο για την προσιτή ενέργεια δεν ικανοποίησε την βιομηχανία, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να διατηρεί ανέφικτους στόχους για την πράσινη μετάβαση.

ΥΠΕΝ: Άμεση στήριξη χρειάζονται οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Επί της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας, εξάλλου, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης στη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, εκπροσωπώντας τον Υπουργό ΠΕΝ Σταύρο Παπασταύρου. Και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρειάζονται άμεση στήριξη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως είπε ο κ. Βαρελίδης, η μείωση των τιμών της ενέργειας με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση των διασυνδέσεων είναι κρίσιμες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα». Επεσήμανε δε ότι χρειάζονται αξιόπιστες μεθοδολογίες πιστοποίησης για απορροφήσεις άνθρακα, καταλήγοντας ότι η  απλοποίηση του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) και η στήριξη των εξαγωγών ευάλωτων βιομηχανικών τομέων είναι απαραίτητες.

Τέλος, παράγοντες της βιομηχανίας επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχει και χρηματοδοτική στήριξη από τα Ταμεία της ΕΕ για τα έργα που προωθούν την αυτάρκεια της Ευρώπης στις κρίσιμες πρώτες ύλες, πέρα από την έμμεση στήριξη (διευκόλυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών κλπ.) που παρέχεται με τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων ως στρατηγικών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή «σφραγίδα» της Στρατηγικής Επένδυσης είναι μεν καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν μεταφράζεται σε απτή στήριξη και οι φορείς υλοποίησης των σχετικών projects καλούνται να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά ταμεία, όπου υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και σωρεία έργων που προωθούν διάφορους εκ των στόχων της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη