Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μιας συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις της ώστε να περιλαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο σε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών των ΗΠΑ για τη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, η οποία θα προβλέπει ότι οι στρατηγικοί πόροι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ορυκτών σπάνιων γαιών, θα αποτελέσουν βασικό μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times.
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία είχαν καταλήξει σε συμφωνία-πλαίσιο τον Φεβρουάριο για κοινή ανάπτυξη ορυκτών πόρων, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει τώρα στην αναθεώρηση της συμφωνίας αυτής. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί πιο λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του προτεινόμενου κοινού επενδυτικού ταμείου και ευρύτερη πρόσβαση σε ουκρανικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία. Μια σημαντική πτυχή που συζητείται είναι η πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ στη διαχείριση των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας, συγκεκριμένα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η αμερικανική εμπειρογνωμοσύνη στη διαχείριση πυρηνικών εργοστασίων θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη προστασία για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές προόδους.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να πιεστούν σε δυσμενείς όρους, ιδίως μετά την προσωρινή αναστολή των παραδόσεων όπλων και της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ΗΠΑ νωρίτερα τον Μάρτιο. Ενώ η Ουκρανία είχε αρχικά αποδεχθεί τη συμφωνία-πλαίσιο του Φεβρουαρίου, η οποία απέκλειε ορισμένα ορυκτά έργα και αφαίρεσε τις αναφορές σε πιθανά έσοδα 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εξόρυξη, η συμφωνία παραμένει ανυπόγραφη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε ζητήσει ρητές εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την κατανομή των κερδών από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.
Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες σχετικά με τον ορυκτό πλούτο και τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας. Ουκρανοί νομοθέτες, όπως η Inna Sovsun, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η παραχώρηση του ελέγχου στρατηγικών τομέων σε μια ξένη δύναμη μπορεί να μην εγγυάται την ασφάλεια αλλά να ισοδυναμεί με εξαγορά. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις συνεχίζονται καθώς και οι δύο πλευρές πλοηγούνται στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, εξισορροπώντας τις οικονομικές, την ασφάλεια και τις διπλωματικές ανησυχίες.
Διαβάστε ακόμη