Σε μια πιο πράσινη και ανθεκτική βιομηχανία χάλυβα ποντάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο της ευρύτερης αμυντικής στρατηγικής της. Σε μια νέα κίνηση για τη διασφάλιση του μέλλοντος των βιομηχανιών χάλυβα και μετάλλων της, η ΕΕ στοχεύει στην προστασία του κλάδου από τον αθέμιτο ξένο ανταγωνισμό, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις διαφαινόμενες εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική της ΕΕ έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς ο χάλυβας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή αμυντικών προϊόντων. Τα άρματα μάχης, τα μαχητικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά συστήματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε χάλυβα και αλουμίνιο υψηλής ποιότητας. Το πρόσφατο Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης μιας σταθερής, ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού για τα υλικά αυτά, ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν εστιάζει μόνο στη διασφάλιση της προμήθειας αυτών των υλικών, αλλά και στο να τα καταστήσει πιο βιώσιμα.

Που εστιάζει το σχέδιο της ΕΕ για τον χάλυβα

Το σχέδιο περιγράφει μια πολύπλευρη προσέγγιση, εστιάζοντας στην ενέργεια, το εμπόριο και τη βιωσιμότητα. Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η απεξάρτηση της χαλυβουργίας από τον άνθρακα, αξιοποιώντας την τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια, το υδρογόνο και τα ανακυκλωμένα απορρίμματα. Αυτό όχι μόνο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να ενισχύσουν τα εμπορικά τους μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών χάλυβα και αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης του τομέα από φθηνότερες εισαγωγές και πιθανή καταστρατήγηση των δασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Ακόμη, μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνει την επέκταση του διασυνοριακού φόρου άνθρακα (CBAM) ώστε να συμπεριλάβει τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να κλείσουν τα παραθυράκια που επέτρεπαν σε ορισμένες επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν, εξασφαλίζοντας δίκαιο ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.

Οι αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου ήταν θετικές, με τον κλάδο του χάλυβα να αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία των προσπαθειών της ΕΕ. Οι περιβαλλοντικές ομάδες, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν επίσης την έμφαση που δίνεται στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των βαρέων βιομηχανιών από τον άνθρακα. Υποστηρίζουν ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή χάλυβα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κλάδου στην Ευρώπη. Στο σύνολό της, η ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ στοχεύει να καταστήσει την παραγωγή χάλυβα πιο πράσινη και πιο ασφαλή, διασφαλίζοντας το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης και την ετοιμότητα της άμυνάς της.

Διαβάστε ακόμη