Διαπραγματευτές από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκμετάλλευση κρίσιμων ορυκτών, σύμφωνα με πηγή με γνώση των συνομιλιών. Δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» και τον κάλεσε να κινηθεί γρήγορα προς μια ειρηνευτική συμφωνία, Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Κίεβο με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, για να συζητήσουν για τα κρίσιμα ορυκτά. Η πηγή που αποκάλυψε την πληροφορία επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της, καθώς οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε αρχικά απορρίψει την πρόταση των ΗΠΑ που προέβλεπε τη μεταβίβαση του 50% των εσόδων από τα ουκρανικά ορυκτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Κέλογκ του αναπτέρωσε τις ελπίδες. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε τη μεταφορά του 50% των εσόδων από την εκμετάλλευση των ορυκτών, κάτι που θα παραβίαζε την ουκρανική νομοθεσία, σύμφωνα με πηγή των διαπραγματεύσεων. Το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το ABC News, περιλάμβανε και έσοδα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιμάνια.
Μετά από αλλαγές που πρότεινε το Κίεβο, οι ΗΠΑ υπέβαλαν μια αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει αναφορές στη μελλοντική αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε σπάνιες γαίες αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες είναι κρίσιμες για την κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, αν και η Ουκρανία διαθέτει κοιτάσματα ορυκτών αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν έχει μεγάλα οικονομικά βιώσιμα αποθέματα σπάνιων γαιών. Επιπλέον, πολλά από τα κοιτάσματά της βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.
Μια πιθανή συμφωνία που θα εξασφάλιζε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, θα αποτελούσε βασικό μέρος της στρατηγικής του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο προσεχές διάστημα. «Χρειαζόμαστε ισχυρές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες – συμφωνίες που θα λειτουργούν πραγματικά», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα, τονίζοντας ότι η οικονομία και η ασφάλεια είναι αλληλένδετες.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδανική υπογραφή της συμφωνίας θα γινόταν παρουσία των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κέλογκ, επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ πριν από οποιαδήποτε επαφή του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν. Ο Κέλογκ δήλωσε ότι είχε μια «μακρά και έντονη ημέρα» με την ουκρανική ηγεσία και αποκάλεσε τον Ζελένσκι «μαχητικό και θαρραλέο ηγέτη».
Περιττός ο Ζελένσκι κατά τον Τραμπ για ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ συνέχισε την επιθετική ρητορική του, λέγοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι δεν υπάρχει λόγος ο Ζελένσκι να συμμετέχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Η ομάδα του Ζελένσκι απέρριψε την αρχική πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ, η οποία έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να την υπογράψει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, υποστηρίζοντας ότι δεν εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας του.
Ο Μπέσεντ ανέφερε ότι ο Ζελένσκι τον είχε διαβεβαιώσει πως θα υπογράψει τη συμφωνία, αλλά τελικά υπαναχώρησε. Η αποτυχία της αρχικής συμφωνίας συνέπεσε με την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηγετών, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία. Ο Τραμπ, ενοχλημένος από την άρνηση του Ζελένσκι, επιτέθηκε δημόσια στον Ουκρανό πρόεδρο, αποκαλώντας τον «δικτάτορα», προκαλώντας αντιδράσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Παρά τις εντάσεις, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιδιώκει τη συμφωνία για τα ορυκτά, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, το μέλλον της ουκρανικής ασφάλειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη