Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται από εταιρείες, σε σχέση με τον διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών και πιο συγκεκριμένα για το ορυκτό αντιμόνιο, στην περιοχή της Κεράμου στην βόρεια Χίο. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου του 2025 για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr τουλάχιστον 10 εταιρείες ελληνικές και ξένες «χτύπησαν» την πόρτα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μάθουν λεπτομέρειες για τους όρους του διαγωνισμού και σύμφωνα με πηγές της αγοράς φαίνεται πως θα υπάρχει ενδιαφέρον και για την ουσία του πράγματος που είναι το σκέλος των ερευνών. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το στάδιο οι ενδιαφερόμενοι θα μπουν στο data room προκειμένου να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή και στη συνέχεια όποιες από αυτές επιθυμούν θα προχωρήσουν στις δεσμευτικές προσφορές.

Η τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων για τον διαγωνισμό στη Χίο

Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων θεωρεί ότι «η απόφαση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση αρχικά του δικαιώματος έρευνας για αντιμόνιο στη Βόρειο Χίο, μια περιοχή στην οποία και στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί σχετική εξόρυξη, είναι σε θετική κατεύθυνση». Επισημαίνει, δε, πως το αντιμόνιο και άλλες ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν «να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας και ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας τόσο εντός της Ε.Ε., όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται παγκοσμίως».

Για ποιες άλλες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το αντιμόνιο

Ψηλά στο ενδιαφέρον βρίσκονται και τα Κιμμέρια της Ξάνθης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κινείται προς την πραγματοποίηση διαγωνισμού εκμίσθωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΑΓΜΕ, ο δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Κιμμερίων καταλαμβάνει συνολική έκταση 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μεταλλοφορία είναι μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το Κιλκίς, λόγω των μεταλλευμάτων χαλκού, χρυσού και αντιμονίου.

Στα σκαριά το «λίφτινγκ» του μεταλλευτικού κώδικα

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την αγορά είναι οι χρόνοι αδειοδότησης των έργων. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς και μάλιστα σε πολλές χώρες καταγράφονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις. Ο χρόνος των αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 7 χρόνια. Υπάρχει η εκτίμηση πως με την ενσωμάτωση του Single Point of Contact στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κρίσιμων πρώτων υλών θα συντμηθούν οι χρόνοι. Η Ε.Ε. προτείνει αυστηρές προθεσμίες σε σχέση με τους χρόνους των αδειοδοτήσεων (μέχρι 27 μήνες). Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν οι συζητήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του εξορυκτικού κλάδου με στόχο να υπάρξουν μια σειρά από διευκρινήσεις στο μεταλλευτικό κώδικα. Στόχος του υπουργείου είναι να εκπονήσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Διαβάστε ακόμη