Τη συγκρότηση ειδικής ομάδας ακαδημαϊκών και επιστημονικών συμβούλων, οι οποίοι θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της πολιτείας και θα παρακολουθούν κάθε στάδιο της διαδικασίας έρευνας και αξιολόγησης για το αντιμόνιο, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός, είναι η εξασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας και της πλήρους διαφάνειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Το αντιμόνιο, όπως τόνισε η κα Σδούκου, αποτελεί ένα σπάνιο, κρίσιμο και πολύτιμο ορυκτό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ενεργειακή μετάβαση, καθιστώντας την αξιοποίησή του ζήτημα εθνικής σημασίας. «Το εθνικό συμφέρον της χώρας επιβάλλει να εκμεταλλευτούμε τους εθνικούς μας πόρους για το καλό της πατρίδας και της εθνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η άσκηση του πατριωτικού μας καθήκοντος προϋποθέτει την ανάδειξη των ωφελειών για την τοπική κοινωνία, μέσα από ασφαλείς και βιώσιμες διαδικασίες».

Θεσμική διαδικασία και διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου

Ανοίγοντας την τοποθέτησή της, η κα Σδούκου ξεκαθάρισε ότι οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της έρευνας και εξόρυξης αντιμονίου δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς προϋποτίθεται η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου. «Ο διαγωνισμός που κάνουμε είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Είναι μια νόμιμη διαδικασία που προηγείται, ώστε να επιλεγεί εκείνος που θα είναι υποχρεωμένος να κάνει τις μελέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι το κράτος δεν χρηματοδοτεί ούτε εκπονεί τις μελέτες, αλλά τις αξιολογεί αυστηρά, ζητώντας τροποποιήσεις όταν χρειάζεται και θέτοντας τους απαραίτητους όρους. «Εάν οι μελέτες δεν είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα, τις απορρίπτουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση και έγκριση αυτών των μελετών θα τεθούν οι προϋποθέσεις για οποιαδήποτε περαιτέρω δραστηριότητα.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο, η κα Σδούκου ξεκαθάρισε ότι το τρέχον στάδιο αφορά αποκλειστικά την ερευνητική διαδικασία και όχι την εξορυκτική δραστηριότητα. «Μιλάμε για έναν χώρο περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα γίνουν γεωτρήσεις διαμέτρου 5 έως 10 εκατοστών. Μετά την ολοκλήρωσή τους, το περιβάλλον θα αποκατασταθεί πλήρως», ανέφερε.

Η Υφυπουργός παρέθεσε το παράδειγμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, όπου οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ξεπερνούν τις 3.000 σελίδες, ενώ τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα φτάνουν τις 15.000 σελίδες. «Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της διαδικασίας αξιολόγησης», τόνισε, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί μια μακρά και αυστηρή διαδικασία που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα από τα βασικά σημεία της συζήτησης αφορούσε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας της Χίου. Η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς. «Από το 2022 έχουμε ανταλλάξει επιστολές με 13 διαφορετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν απαγορευτικοί λόγοι για τη διεξαγωγή ερευνών», σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χίο τον Ιούλιο του 2024, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου, επιστημονικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες. «Μιλήσαμε με τους πολίτες κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Εξηγήσαμε με απόλυτη διαφάνεια τη διαδικασία και απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα», υποστήριξε, ενώ επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης τέθηκαν στη διάθεση του κοινού για περαιτέρω αξιολόγηση.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν έντονες, με αναφορές σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Χίο. Ο Μιχαηλίδης Σταύρος, βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε την ερώτηση έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» από τη δραστηριότητα αυτή και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία προς τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.

Η Υφυπουργός απάντησε κατηγορηματικά στις επικρίσεις αυτές, τονίζοντας ότι «η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια και προστασία του περιβάλλοντος». Παράλληλα, επέκρινε την αντιπολίτευση για πρόωρες και αβάσιμες ανησυχίες. «Πριν ενημερωθείτε, πριν ρωτήσετε και σας απαντήσουμε, εκφράζετε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή σας. Ένα “όχι” σε όλα, πριν δούμε τα στοιχεία», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση κάθε έργου θα γίνει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές.

«Το αντιμόνιο είναι κρίσιμη πρώτη ύλη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία»

Αναφερόμενη στη στρατηγική σημασία του αντιμονίου, η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι αποτελεί κρίσιμο ορυκτό για τη βιομηχανία και την ενεργειακή μετάβαση. «Οι τιμές του αντιμονίου αυξήθηκαν κατά 300% το 2021. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την αξιοποίηση των πόρων μας, πάντα με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον», δήλωσε.

Η Υφυπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων και διασφαλίζει ότι καμία δραστηριότητα δεν θα προχωρήσει χωρίς την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και τις απαιτούμενες επιστημονικές εγκρίσεις. «Το πρώτο μέλημα είναι η διαφάνεια, η επιστημονική τεκμηρίωση και η προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος», ανέφερε, κλείνοντας την ομιλία της.

Το ζήτημα της έρευνας και πιθανής εξόρυξης αντιμονίου παραμένει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, με την κυβέρνηση να επιμένει στη θεσμική διαδικασία και την αντιπολίτευση και τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς η τοπική κοινωνία της Χίου συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα.

Διαβάστε ακόμη