Η Rio Tinto Group και η Glencore Plc έχουν πραγματοποιήσει αρχικές συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση, η οποία θα δημιουργούσε έναν κολοσσό στον τομέα της εξόρυξης, ικανό να ανταγωνιστεί τον ιστορικό ηγέτη της βιομηχανίας, την BHP Group.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα. Η Rio Tinto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Glencore αποτιμάται στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, η BHP αποτιμάται στα 126 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι προκλήσεις που υπάρχουν

Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της εξόρυξης. Ωστόσο, η συναλλαγή θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη και θα αντιμετώπιζε πολλαπλά εμπόδια. Η Glencore διαθέτει μεγάλα αποθέματα χαλκού, ένα μέταλλο κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά διατηρεί επίσης ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο άνθρακα, το οποίο πιθανόν να θεωρηθεί μη ελκυστικό από τη Rio. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετικές κουλτούρες και στρατηγικές.

Η βιομηχανία εξόρυξης τα τελευταία χρόνια έχει δει έντονη δραστηριότητα εξαγορών, κυρίως λόγω της ανάγκης των μεγάλων παραγωγών να επεκταθούν στον χαλκό. Τόσο η Rio όσο και η Glencore κατέχουν μερικά από τα καλύτερα κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο, αλλά η Rio εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τον σίδηρο, του οποίου η ζήτηση μειώνεται καθώς η οικοδομική άνθηση της Κίνας φθίνει.

Οι διαφορές των μεταλλευτικών εταιρειών

Η Glencore, η οποία είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς συγχώνευση με τη Rio το 2014, είναι γνωστή για τις επιθετικές στρατηγικές της. Αντίθετα, η Rio έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να επικεντρωθεί σε μέταλλα όπως ο χαλκός και το λίθιο. Οι διαφορές στη στρατηγική και την κουλτούρα των δύο εταιρειών αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συγχώνευση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio, Jakob Stausholm, έχει δηλώσει σκεπτικισμός για τις μεγάλες εξαγορές, ενώ η εταιρεία έχει περάσει από σημαντικές αλλαγές κουλτούρας μετά την καταστροφή μιας αρχαίας τοποθεσίας Αβορίγινων στην Αυστραλία, που οδήγησε στην αποχώρηση του προηγούμενου CEO. Η Glencore, από την πλευρά της, διαθέτει μεγάλους μετόχους όπως το Καταριανό επενδυτικό ταμείο, ενώ η Rio υποστηρίζεται από την κινεζική Aluminum Corp., η οποία κατέχει πάνω από 14% της εταιρείας.

Η πιθανή συγχώνευση θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χαλκού παγκοσμίως, αλλά οι προκλήσεις, όπως η αντιμονοπωλιακή έρευνα και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων άνθρακα της Glencore, καθιστούν το εγχείρημα αβέβαιο. Επιπλέον, οι διαφορετικές στρατηγικές ανάπτυξης των δύο εταιρειών εγείρουν ερωτήματα για το κίνητρο της Rio να προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη