Έκκληση για αντιμετώπιση της μαζικής διαρροής σκραπ εκτός Ευρώπης απηύθυναν οι European Aluminium και EUROFER, οι ενώσεις που εκπροσωπούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας αλουμινίου και χάλυβα στις ευρωπαϊκές χώρες, με κοινή επιστολή που έστειλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). «Οι εξαγωγές σκραπ είναι, στην ουσία, εξαγωγές ενέργειας και πολύτιμων πρώτων υλών από μια ήπειρο που “διψάει” και για τα δύο» τόνισαν οι δύο ενώσεις, αναδεικνύοντας το ζήτημα των αυξανόμενων εξαγωγών σκραπ σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.
Το αλουμίνιο και ο χάλυβας αποτελούν απαραίτητες πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση, αφού χρησιμεύουν στην κατασκευή ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, μπαταριών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικά υλικά για τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της αεροδιαστημικής και της άμυνας. Το σκραπ αλουμινίου και χάλυβα, δηλαδή τα ανακυκλώσιμα υλικά που προκύπτουν από τις βιομηχανικές διεργασίες και την κατανάλωση, αποτελεί στρατηγική δευτερογενή πρώτη ύλη για την οικονομία της ΕΕ και είναι καθοριστικό για την επίτευξη των στόχων της. Η ενίσχυση της ανακύκλωσης αλουμινίου και χάλυβα προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, αφού μπορεί να εξοικονομήσει έως και 95%, στην περίπτωση του αλουμινίου, και 80%, στην περίπτωση του χάλυβα, της ενέργειας που απαιτείται για την πρωτογενή παραγωγή αυτών των υλικών. Παράλληλα, η ενίσχυση της ανακύκλωσης σε αυτούς τους τομείς βοηθά στη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα στις αλυσίδες αξίας τους.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές σκραπ σε χώρες εκτός Ευρώπης λόγω των υψηλότερων τιμών που προσφέρονται από τους ανακυκλωτές των χωρών αυτών, που θεωρούν το σκραπ ζωτική πρώτη ύλη για την οικονομία τους. Αυτές οι χώρες επενδύουν μαζικά στην αύξηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσής τους, συχνά με χρήματα από επιδοτήσεις, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό και υπερδυναμικότητα εις βάρος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρει η κοινή επιστολή, «η διαρροή σκραπ δημιουργεί μια χαμένη ευκαιρία για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, τη στρατηγική αυτονομία και τις φιλοδοξίες της για ανταγωνιστικότητα. Η αντιστροφή αυτής της τάσης θα βοηθούσε επίσης στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανακύκλωσης στην Ευρώπη». Παράλληλα, τονίζεται πως η αδράνεια εκ μέρους της ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο τους τομείς χάλυβα και αλουμινίου στην ήπειρο.
Τα μέτρα που προτείνονται για τη μείωση των διαρροών σκραπ εκτός Ευρώπης
Οι ενώσεις European Aluminium και EUROFER καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρόκλησης. Συγκεκριμένα, οι ενώσεις ζητούν από την Επιτροπή να εξετάσει την αμοιβαία προσέγγιση που προτάθηκε στην Έκθεση Draghi, η οποία συνίσταται στην υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών σκραπ προς τρίτες χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των δικών τους κρίσιμων πρώτων υλών, να αξιοποιήσει τον πρόσφατα υιοθετημένο Κανονισμό για τις Ξένες Επιδοτήσεις (Foreign Subsidies Regulation) και να εκμεταλλευτεί πλήρως την υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ στηριζόμενη στον Κανονισμό για τη Μεταφορά Αποβλήτων (Waste Shipment Regulation) και τον Κανονισμό για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act) για την επιβολή αυστηρότερου καθεστώτος στις εξαγωγές σκραπ και τη βελτίωση της παρακολούθησης των ροών τους. Τέλος, προτείνουν την άμεση αναθεώρηση της Οδηγίας για τα “End-of-life Vehicles”, ώστε να μειωθούν οι παράνομες εξαγωγές αυτών των οχημάτων και να αυξηθεί η προσφορά σκραπ.
Διαβάστε ακόμη