Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μετατρέψει σε χρήμα όλα τα ορυκτά, μεταξύ άλλων με την πώληση ουρανίου, δήλωσε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το Reuters.
«Θα το εμπλουτίσουμε και θα το πουλήσουμε και θα κάνουμε ένα ‘yellowcake’», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε συνέδριο στο Νταχράν, αναφερόμενος σε ένα κονιοποιημένο συμπύκνωμα του ορυκτού που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία καυσίμων ουρανίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες. Απαιτεί ασφαλή χειρισμό αν και ενέχει ελάχιστους κινδύνους ακτινοβολίας.
Η Σαουδική Αραβία έχει ένα εκκολαπτόμενο πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο θέλει να επεκτείνει ώστε να συμπεριλάβει τελικά τον εμπλουτισμό ουρανίου, έναν ευαίσθητο τομέα δεδομένου του ρόλου της στα πυρηνικά όπλα. Το Ριάντ έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του μείγμα.
Δεν είναι σαφές πού θα καταλήξουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε το 2018 ότι το βασίλειο θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν το κάνει ο περιφερειακός αντίπαλος Ιράν.
Το αδελφό κράτος του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), διαθέτει τον πρώτο αραβικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο που λειτουργεί με πολλές μονάδες. Τα ΗΑΕ έχουν δεσμευτεί να μην εμπλουτίσουν τα ίδια ουράνιο και να μην επανεπεξεργαστούν αναλωμένα καύσιμα.
Το βασίλειο δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να καταργήσει την ελαφριά εποπτεία των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ατομικό παρατηρητή του ΟΗΕ και να στραφεί σε τακτικές διασφαλίσεις μέχρι το τέλος του 2024.
Το Ριάντ δεν έχει ακόμη θέσει σε λειτουργία τον πρώτο του πυρηνικό αντιδραστήρα, γεγονός που επιτρέπει στο πρόγραμμά του να εξακολουθεί να παρακολουθείται βάσει του Πρωτοκόλλου Μικρών Ποσοτήτων (SQP), μιας συμφωνίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που απαλλάσσει τα λιγότερο προηγμένα κράτη από πολλές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και επιθεωρήσεων.
Διαβάστε ακόμη