Εξελίξεις σε μια σειρά από τομείς αναμένονται μέσα στη νέα χρονιά και ένας από αυτούς είναι ο μεταλλευτικός κλάδος. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στην Ευρώπη το ζητούμενο είναι να μπουν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι σε σχέση με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Ακόμα πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες που θα εφαρμόσουν τις πολιτικές αλλά και τους φιλόδοξους στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο μεταλλευτικός χώρος στους Μολάους, τον οποίο κατέχει κατά 100% η Hellenic Minerals SA, η οποία με τη σειρά της είναι 100% θυγατρική της Rockfire. Πρόσφατα, η Rockfire ανακοίνωσε πως οι Μολάοι περιέχουν 1.090.000 τόνους ψευδάργυρου, 260.000 τόνους μολύβδου και 19,1 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Οι Μολάοι περιέχουν επίσης ένα από τα γεωλογικά σπάνια κρίσιμα μέταλλα στον κόσμο, το γερμάνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και μέσα στη χρονιά θα συνεχιστούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτυπωθούν σε μελέτη. Την ίδια ώρα, από το αν υπάρχει πολιτική βούληση θα εξαρτηθεί το μέλλον των ερευνών στη Χίο, με το σχετικό διαγωνισμό στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Κεράμου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, να αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στη χρονιά. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή αφορά στο αντιμόνιο.
Πάντως και σε άλλες περιοχές υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν μεταλλοφόρα κοιτάσματα, όπως ο Βωξίτης. Μιλώντας πριν λίγους μήνες στο energygame.gr, ο κ. Διονύσιος Γκούτης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) τόνιζε πως «η Ελλάδα διαθέτει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, τα οποία είναι αναγκαία για την εσωτερική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, η χώρα οφείλει να επενδύσει στις προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και ανακύκλωσης, καθώς και στην περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, ώστε να ενισχύσει την αυτάρκεια της Ε.Ε. και να μειώσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Παράλληλα, απαιτείται να επικαιροποιηθεί το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές προσδοκίες».
Διαβάστε ακόμη