Εδώ και χρόνια, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στα απέραντα, ανεξερεύνητα βάθη των ωκεανών. Κάτω από τον βυθό της θάλασσας βρίσκονται μερικά από τα πλουσιότερα εκτιμώμενα κοιτάσματα πολύτιμων ορυκτών του πλανήτη, προκαλώντας τόσο ευκαιρίες όσο και αντιπαραθέσεις σχετικά με την εκμετάλλευσή τους. Ορόσημο, λοιπόν η φετινή χρονιά, με την ώθηση για εκμετάλλευση αυτών των πόρων να κερδίζει έδαφος, καθώς ένα διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξόρυξη στον βυθό πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Ειδικότερα, η Διεθνής Αρχή για τον Θαλάσσιο Βυθό (ISA), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε διεθνή ύδατα, αναμένεται να ολοκληρώσει αυτούς τους κανονισμούς το 2025. Αυτή η κίνηση θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη μεγάλων εμπορικών δραστηριοτήτων σε περιοχές πέρα από τις εθνικές δικαιοδοσίες.  Η Κίνα, ένας από τους βασικούς παίκτες στην κούρσα για την εξερεύνηση των πόρων του βυθού, σχεδιάζει να αναπτύξει μια δοκιμαστική μηχανή εξόρυξης βυθού τον Ιούλιο σε μία από τις αδειοδοτημένες περιοχές της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δοκιμή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στη μετάβαση από την εξερεύνηση στην εκμετάλλευση. Παράλληλα, η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της να ξεκινήσει μεταλλευτικές δραστηριότητες στα χωρικά της ύδατα, δείχνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους πόρους του βυθού.

Τα ορυκτά που αναζητούνται σε αυτές τις προσπάθειες, όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και οι σπάνιες γαίες, είναι κρίσιμα για τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, τα συστήματα ΑΠΕ και τα προηγμένα ηλεκτρονικά. Με τη ζήτηση για αυτά τα υλικά να αυξάνεται, η έλξη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του βυθού είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, καθώς οι μεταλλευτικές φιλοδοξίες εντείνονται, αυξάνονται και οι ανησυχίες που εκφράζουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικοί υποστηρικτές.

Οι ανησυχίες

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τα οικοσυστήματα του βυθού είναι από τα λιγότερο «κατανοητά» στη Γη, καθώς αυτά τα οικοσυστήματα φιλοξενούν μοναδικές και εύθραυστες μορφές ζωής που έχουν εξελιχθεί επί χιλιετίες σε συνθήκες τεράστιας πίεσης και σκοταδιού. Γι’ αυτό τον λόγο η διατάραξη αυτών των οικοσυστημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας και η απελευθέρωση αποθηκευμένου άνθρακα, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η πιθανότητα δημιουργίας τοξικών αποβλήτων και ηχορύπανσης είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή προσθέτει στις αυξανόμενες ανησυχίες.

Καθώς η ISA ολοκληρώνει το ρυθμιστικό της πλαίσιο, αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες ενώ παράλληλα ικανοποιεί τα συμφέροντα των εθνών και των εταιρειών που επιθυμούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το μέλλον της εξόρυξης στον βυθό της θάλασσας ενώ η ισορροπία μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και περιβαλλοντικής διαχείρισης κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης για όλους.

Διαβάστε ακόμη