Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ) στο Λαύριο για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν πολλά σημαντικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, και άλλα στελέχη του ΥΠΕΝ. Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης τόνισε πως «όπως ισχύει στις περισσότερες δημοκρατικές πολιτείες, έτσι και στην Ελλάδα, ο ορυκτός πλούτος θεωρείται εθνικός πλούτος και είναι ευθύνη και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας η ορθολογική αξιοποίησή του. Σε τελική ανάλυση, η άκριτη ή μη σταθμισμένη απόρριψή του είναι βέβαιο ότι λειτουργεί ως μελλοντική εθνική απώλεια με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.».

Επιπλέον, ανέφερε πως «προσβλέπουμε στη διατήρηση και ανάδειξη της μεταλλευτικής αυτής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο, με παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων στους πρώην μεταλλευτικούς χώρους. Έχω την τύχη να προΐσταμαι σε πολιτικό επίπεδο μιας υπηρεσίας που αγαπάει πολύ το Λαύριο και ετοιμάζει ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο που αφορά και το Λαύριο αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας. Εννοώ την  Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να διαμορφώσει πλαίσιο αναφορικά με την αποκατάσταση, φύλαξη, ανάδειξη κι εναλλακτική αξιοποίηση των πρώην μεταλλευτικών περιοχών («post mining») αλλά και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και καινοτόμο έργο με πολλά προ-απαιτούμενα ως προς τις υποδομές, με τελικό στόχο να διασφαλιστεί η μεταλλευτική άυλη και υλική κληρονομιά αλλά και να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα πολύπλευρα  κριτήρια των άλλων τυχόν εναλλακτικών μετα-χρήσεων προς μια «ήπια» ανάπτυξη.».

Τέλος, δήλωσε πως «το έργο ανατέθηκε σε διυπηρεσιακή επιτροπή, η οποία δουλεύει για αρκετό χρονικό διάστημα προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αδυναμίες και να προσφέρει μια θετική παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Ήδη, η λειτουργία της επιτροπής έχει λειτουργήσει ως οδηγός στο σχεδιασμό και στην έναρξη υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου που είναι και το πρώτο στα πλαίσια του post mining. Το έργο αυτό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αφορά την μελέτη και πλήρη περιβαλλοντική  αποκατάσταση του παλιού μεταλλείου της Κίρκης στον Έβρο, μιας πολύ επιβαρυμένης περιβαλλοντικά μεταλλευτικής περιοχής.».

Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Πλήρως εξαρτημένη από τρίτες χώρες η Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του ΣΜΕ, δήλωσε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, ενώ η χώρα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για την περαιτέρω αξιοποίησή τους. «Εάν αρθούν τα εμπόδια, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», είπε. Στη συνέχεια, σχολίασε πως «σε μια εποχή με έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε να βρίσκεται σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τρίτες χώρες για τις περισσότερες κρίσιμες πρώτες ύλες. Η όποια προσπάθεια κάλυψης της απόστασης, έστω και καθυστερημένη, δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνον σε βήματα περιορισμού της γραφειοκρατίας, όπως ο πρόσφατος Κανονισμός».

«Η Ευρώπη πρέπει να διαβάσει με προσοχή έκθεση του Μάριο Ντράγκι και να αντιμετωπίσει άμεσα και δυναμικά το σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει. Σε μια εποχή που οι φυσικοί μας σύμμαχοι απομακρύνονται ενώ οι ανταγωνιστές μας συνασπίζονται δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ολιγωρία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΜΕ. Τέλος, ανέφερε πως «η εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει μια λαμπρή ιστορία 25 αιώνων.

Διαβάστε ακόμη