«Παράθυρο ευκαιρίας» δημιουργεί για την Ελλάδα ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον και τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Όπως έγινε γνωστό εχθές, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με τα ορυκτά γάλλιο, γερμάνιο και αντιμόνιο. Αυτές οι πρώτες ύλες είναι απαραίτητα στοιχεία της πράσινης μετάβασης, αφού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φωτοβολταϊκών, ενώ έχουν εφαρμογή και στους τομείς άμυνας και τεχνολογίας. Επιπλέον, η Κίνα είναι παγκόσμιος κυρίαρχος στην παραγωγή τους, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν πως η Κίνα δεν θα διστάσει να «εργαλειοποιήσει» τον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών και, επομένως, κρίνεται απαραίτητη η προσπάθεια διαφοροποίησης των προμηθευτών, αφού αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά στο μέλλον.

Τα προαναφερθέντα δημιουργούν ευκαιρία για την Ελλάδα να αποτελέσει έναν μελλοντικό προμηθευτή κρίσιμων πρώτων υλών για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι διαθέτει αποθέματα αντιμονίου στη Χίο και αποθέματα γερμανίου στους Μολάους. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει στο μέλλον αξιοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα, στους Μολάους βρίσκονται σε εξέλιξη οι ερευνητικές γεωτρήσεις, από την Hellenic Minerals SA, η οποία είναι θυγατρική της Rockfire. Ήδη, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τα πρώτα συμπεράσματα της εταιρείας, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και μέσα στο 2025. Ως προς τα αποθέματα αντιμονίου στη Χίο, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις και σε αυτό το «πεδίο». Οι γεωτρήσεις αυτές θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τα αποθέματα της περιοχής σε αντιμόνιο. Σημειώνεται, επίσης, πως ενδιαφέρον για την παραγωγή γαλλίου είχε εκφράσει πρόσφατα η Metlen.

Είναι σαφές πως θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η αξιοποίηση και η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ωστόσο, δεδομένης της σημασίας των εν λόγω κρίσιμων πρώτων υλών και της κυριαρχίας της Κίνας στην παραγωγή τους, θα υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για εναλλακτικούς προμηθευτές, προκειμένου να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση. Εξάλλου, όπως ανέφερε ανώνυμα στο Reuters και ένας έμπορος μετάλλων στην Ευρώπη: «Όλοι θα σκάβουν στις αυλές τους για να βρουν αντιμόνιο. Πολλές χώρες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν κοιτάσματα αντιμονίου». Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να μην χάσει την ευκαιρία να διακριθεί σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε ακόμη