Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε την Τρίτη εννέα συμφωνίες επενδύσεων στον τομέα των μετάλλων και της εξόρυξης αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων ριάλ (9,32 δισεκατομμύρια δολάρια) με εταιρείες όπως η ινδική Vedanta και η κινεζική Zijin Group. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Επενδύσεων στη Ριάντ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ανθεκτικότητας Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ενός κυβερνητικού προγράμματος υπό την Εθνική Στρατηγική Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας αποτελεί μέρος του σχεδίου Vision 2030, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις ετησίως έως το 2030, επιτυγχάνοντας λίγο παραπάνω από το 25% του στόχου αυτού το 2023.

Επενδύσεις από Ινδία, Κίνα, Αυστραλία και Καναδά στον τομέα μετάλλων της Σαουδικής Αραβίας

Η Vedanta, μια εταιρεία ομίλου πετρελαίου και μετάλλων, θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις χαλκού στο Ras Al-Khair με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ριάλ. Το έργο θα περιλαμβάνει ένα καμίνι και ένα διυλιστήριο με χωρητικότητα 400.000 τόνους ετησίως (tpa) και ένα εργοστάσιο χάλκινων ράβδων με χωρητικότητα 300.000 tpa. Το έργο θα εξασφαλίσει την εγχώρια αυτάρκεια στην παραγωγή χαλκού και αναμένεται να συνεισφέρει 70 δισεκατομμύρια ριάλ ή 18 δισ. δολάρια περίπου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Vedanta ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Σαουδική Αραβία λόγω των κινήτρων που προσφέρονται, όπως η γη, το νερό και οι υπηρεσίες ενέργειας, καθώς και η πιθανότητα χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου, δήλωσε ο CEO της εταιρείας για τα βασικά μέταλλα, Chris Griffith.

Η κινεζική Zijin Group θα επενδύσει μεταξύ 5 και 6 δισεκατομμυρίων ριάλ, με την πρώτη φάση να επικεντρώνεται στην κατασκευή καμίνου ψευδαργύρου με χωρητικότητα 100.000 tpa ψευδαργύρου και 200.000 tpa θειικού οξέος. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου εξαγωγής ανθρακικού λιθίου για την παραγωγή 60.000 tpa ανθρακικού λιθίου για μπαταρίες, ενώ στην τελευταία φάση θα κατασκευαστεί διυλιστήριο χαλκού με παραγωγή 200.000 tpa καθαρών χαλκού και 50.000 tpa ηλεκτρολυτικού χαλκού.

Η αυστραλιανή Hastings Technology Metals θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας σπανίων γαιών με συνολική επένδυση από 5,6 έως 7,2 δισεκατομμύρια ριάλ. Οι φάσεις περιλαμβάνουν υδρομεταλλουργικό εργοστάσιο επεξεργασίας, εγκατάσταση διαχωρισμού με εκχύλιση διαλύτη, και εγκαταστάσεις επεξεργασίας σπανίων γαιών από εξορύξεις στη Σαουδική Αραβία. Η καναδική Platinum Group Metals διεξάγει μελέτες με την τοπική εταιρεία Ajlan & Bros Mining για την κατασκευή καμίνου μεταλλευμάτων και διυλιστηρίου βάσεων μετάλλων αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ριάλ, με τροφοδοσία από το ορυχείο Waterberg στη Νότια Αφρική, το οποίο αναπτύσσει η καναδική εταιρεία.

Αυτές οι επενδύσεις αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να επενδύσει στην εξορυκτική βιομηχανία, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση της οικονομίας της και περιορίζοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη