Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο μεταλλευτικός χώρος στους Μολάους, τον οποίο κατέχει κατά 100% η Hellenic Minerals SA, η οποία με τη σειρά της είναι 100% θυγατρική της Rockfire. Πρόσφατα, η Rockfire ανακοίνωσε πως οι Μολάοι περιέχουν 1.090.000 τόνους ψευδάργυρου, 260.000 τόνους μολύβδου και 19,1 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Αυτός ο πόρος αντιστοιχεί σε 1.500.000 τόνους περιεκτικότητας ισοδύναμου ψευδαργύρου σε μέταλλο, με τον ψευδάργυρο να διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 2.881 δολάρια ανά τόνο. Οι Μολάοι περιέχουν επίσης ένα από τα γεωλογικά σπάνια κρίσιμα μέταλλα στον κόσμο, το γερμάνιο. Μια προκαταρκτική ποσότητα γερμανίου, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κώδικα JORC (Australasian Code for Reporting of Exploration Results, Mineral Resources and Ore Reserves), υπολογίστηκε σε 4,8 εκατομμύρια τόνους.

Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τα πρώτα συμπεράσματα από τους Μολάους

Σύμφωνα με πληροφορίες, και μέσα στο 2025 θα συνεχιστούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτυπωθούν σε μελέτη. Ήδη είναι στα χέρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα πρώτα συμπεράσματα. Από κει και πέρα θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα στάδια μέχρι την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων. Ο κ. Γεώργιος Βλάχος, μηχανικός της Hellenic Minerals S.A., Rockfire, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Κοινοτικού Διαλόγου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες σημείωσε πως οι Μολάοι βρίσκονται στα 20 κορυφαία μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα ψευδαργύρου παγκοσμίως και σε σχέση με τις χρήσεις ανέφερε ενδεικτικά τη συγκόλληση ορείχαλκου, μπρούτζου, αλουμινίου τις μπογιές, τις οδοντόκρεμες, τα εντομοαπωθητικά, τα πλαστικά, τα αντηλιακά, το σαπούνι κ.ά. Σύμφωνα με την Rockfire, δόθηκε νωρίς σε προτεραιότητα η προκαταρκτική μεταλλουργική δοκιμαστική εργασία για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών εξόρυξης. Η Rockfire είχε ανακοινώσει επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο μια αναβάθμιση των αποθεμάτων σύμφωνα με τον κώδικα JORC κατά 500% στο κοίτασμα ψευδαργύρου/αργύρου/μολύβδου στους Μολάους.

Να σημειωθεί πως στην ίδια εκδήλωση ο σύμβουλος Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελευθέριος Βασιλειάδης σημείωσε πως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο το Single Point of Contact το οποίο ενσωματώθηκε διοικητικά στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου. Αυτή η διοικητική δομή, όπως ανέφερε, θα είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα ζωτικής σημασίας και στρατηγικής πρώτων υλών τόσο για την εξόρυξη όσο και για την επεξεργασία ορυκτών στη χώρα που βρίσκονται σε μεταλλευτικές περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη θα έχει επίσης ως αποστολή να προτείνει όλες τις απαραίτητες διατάξεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Σημείωσε ακόμα πως στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει πρόταση για ένταξη στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών στον νόμο 4864/2021 για την προώθηση εμβληματικών επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη