Τέσσερα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης της Ελληνικής Κοινότητας Πρώτων Υλών η Θωμαΐς Τοσιάδου, Senior Manager στην PLANET. «Δεν ξεκινάς από το πρόγραμμα και προσαρμόζεις την επένδυση σε αυτό. Ξεκινάς από την επένδυση, την καταγράφεις σωστά και βρίσκεις το κατάλληλο πρόγραμμα που θα καλύψει τις ανάγκες σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρώτο εργαλείο που αναφέρθηκε είναι τα Προγράμματα Ανταγωνιστικότητας 2021-2027, τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και υποστηρίζουν την έρευνα, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς προωθούν την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών παραγωγής και παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για στελέχη επιχειρήσεων.
Έκθεση της Ernst & Young, η βιομηχανία πρώτων υλών θα χρειαστεί να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, για να ενισχύσει την παραγωγικότητά της. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη. Αυτές οι τάσεις καταδεικνύουν την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο κρατικών και διεθνών πολιτικών, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων της παγκόσμιας αγοράς.
Το δεύτερο εργαλείο είναι ο Ελληνικός Αναπτυξιακός Νόμος, που περιλαμβάνει κίνητρα όπως φορολογικές απαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδότηση μισθοδοσίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο νόμος αυτός αφορά κυρίως μεγάλες επενδύσεις, όπως εκείνες με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ ή που δημιουργούν τουλάχιστον 75 νέες θέσεις εργασίας.
Τρίτο σημαντικό εργαλείο είναι ο Νόμος Στρατηγικών Επενδύσεων, ο οποίος υποστηρίζει έργα εθνικής σημασίας. Τα κίνητρα που προσφέρει περιλαμβάνουν ταχεία αδειοδότηση, φορολογικά οφέλη και ειδικές ζώνες σχεδιασμού, ενώ δίνει έμφαση στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τα δάνεια αυτά προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, όπως 0,35% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1% για μεγάλες εταιρείες, καλύπτοντας επενδύσεις στους τομείς της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας, της έρευνας και των εξαγωγών.
Πάντως, στο πλαίσιο του ίδιου συνεργείου ο Tony Slotboom, Διευθυντής Πρόσβασης στη Χρηματοδότηση του EIT Raw Materials, ανέδειξε τη σοβαρή χρηματοδοτική υστέρηση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα των πρώτων υλών. Ανέφερε πως, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου λειτουργούν μεγάλα ταμεία δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη της εξόρυξης και επεξεργασίας, η Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε αντίστοιχες δομές. Υπογράμμισε τη σημασία της πρότασης της Έκθεσης Draghi για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου πρώτων υλών υπό την αιγίδα του ERMA (European Raw Materials Alliance).
Διαβάστε ακόμη