Ο παγκόσμιος αγώνας για το λίθιο, βασικό συστατικό για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καθαρές τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), η ανάγκη για λίθιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ωστόσο η πορεία προς την αύξηση της παραγωγής του έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια.
Στην Ευρώπη, τα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ορυχείου λιθίου της ηπείρου στη Σερβία έχουν γίνει ένα πολιτικά δύσκολο ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Semafor. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το έργο, επειδή είναι σημαντικό για τους στόχους της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Για τη Σερβία, θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της. Ωστόσο, η τοποθεσία του ορυχείου και η πολιτική κατάσταση γύρω από αυτό έχουν δημιουργήσει προκλήσεις.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, το ορυχείο υπόσχεται σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά από την άλλη, έχει αντιμετωπίσει έντονες τοπικές αντιδράσεις. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να ενθαρρύνει αυτή την αντίθεση μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης. Ο στόχος θα μπορούσε να είναι να επιβαρύνει τους δεσμούς της Σερβίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενισχύοντας αντίθετα την εξάρτηση της Σερβίας από τη Ρωσία. Καθώς η Σερβία κατέχει θέση-κλειδί στη γεωπολιτική της περιοχής, η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, με τους διεθνείς ανταγωνισμούς να καθιστούν την ανάπτυξη του ορυχείου όχι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και πολιτικό και στρατηγικό.
Δυσκολίες της Ινδίας στην εξόρυξη λιθίου
Εν τω μεταξύ, οι φιλοδοξίες της Ινδίας να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας λιθίου έχουν αποτύχει. Παρά την ανακοίνωση σημαντικών αποθεμάτων λιθίου το 2023, η χώρα αντιμετώπισε αναποδιές. Τα σχέδια για τη δημοπράτηση παραχωρήσεων εξόρυξης έχουν αποτύχει δύο φορές λόγω έλλειψης υποψηφίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποθέματα είναι είτε μικρότερα από τα αρχικά ισχυρισθέντα είτε πολύ δαπανηρά για την πρόσβαση. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές λιθίου, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε διαταραχές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Η εξάρτηση της Ινδίας από αυτές τις εισαγωγές, παρά τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της εγχώριας παραγωγής, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για τη διασφάλιση σταθερού και ανεξάρτητου εφοδιασμού με αυτά τα βασικά υλικά.
Λίθιο: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης
Εκτός από τις πολιτικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης λιθίου έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Η παραγωγή λιθίου απαιτεί πολύ νερό και περιλαμβάνει τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τις τοπικές πηγές νερού, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις γύρω κοινότητες. Σε περιοχές όπως η έρημος Ατακάμα της Χιλής, όπου η εξόρυξη λιθίου έχει ήδη οδηγήσει σε ξηρότερες συνθήκες, η διαδικασία έχει επηρεάσει αρνητικά τη γεωργία και τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Αυτό το «πράσινο» παράδοξο έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές στην εξόρυξη λιθίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι το περιβαλλοντικό κόστος δεν θα αντισταθμίσει τα οφέλη των καθαρών τεχνολογιών, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές.
Διαβάστε ακόμη