Το 39% των εισαγωγών σπάνιων γαιών της ΕΕ για το 2023 προήλθε από την Κίνα, γεγονός που υπογραμμίζει την εξάρτηση της Ένωσης από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας. Την Κίνα ακολούθησε η Μαλαισία, με ποσοστό 33,1%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρωσία με ποσοστό 22% του συνόλου. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσίευσε η Eurostat, δείχνουν πως η ΕΕ εξαρτάται για τις εισαγωγές σπάνιων γαιών κατά κύριο λόγο από τρεις μόνο χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% της συνολικής ποσότητας εισαγόμενων σπάνιων γαιών. Μάλιστα, από αυτές τις τρεις χώρες, οι δύο είναι η Κίνα, από την οποία η ΕΕ βιώνει έντονο οικονομικό ανταγωνισμό, και η άλλη είναι η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με την ΕΕ μόνο αρμονικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Αυτό υποδεικνύει ότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις μεταβολές ή διαταραχές στον εφοδιασμό των σπάνιων γαιών που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες βιομηχανίες της, δεδομένης της σημασίας των σπάνιων γαιών για την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Έτσι, η εξάρτηση αυτή εγείρει ανησυχίες για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών προμηθευτών ή ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και ανακύκλωσης.

Το 2023 η ΕΕ εισήγαγε 18.300 τόνους σπάνιων γαιών, αξίας 123,6 εκατομμυρίων ευρώ

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως συνολικά 18.300 τόνοι σπάνιων γαιών, αξίας 123,6 εκατομμυρίων ευρώ, εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023, σημειώνοντας μείωση 0,5% σε όγκο και 15,2% σε αξία σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια στιγμή, 5.600 τόνοι σπάνιων γαιών, αξίας 102,3 εκατομμυρίων ευρώ, εξήχθησαν από την ΕΕ, με μείωση 18,7% σε όγκο και 27,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2022. Η μέση τιμή για τις εισαγωγές σπάνιων γαιών ήταν 6,8 ευρώ ανά κιλό, 14,8% χαμηλότερη από το 2022, ενώ η τιμή των εξαγωγών ήταν 18,4 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 11,2%.

Υπενθυμίζεται πως οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 εξειδικευμένων μετάλλων με υψηλό κίνδυνο εφοδιασμού και σημαντική οικονομική σημασία, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα μέταλλα είναι κρίσιμα για τη σύγχρονη βιομηχανία, καθώς χρησιμοποιούνται σε ποικιλία υψηλής τεχνολογίας εφαρμογών, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ανεμογεννήτριες) και εξοπλισμό στρατιωτικής τεχνολογίας. Παρά την ονομασία τους, οι σπάνιες γαίες δεν είναι απαραίτητα σπάνιες στο φλοιό της Γης, αλλά η εξόρυξή τους είναι περίπλοκη και περιβαλλοντικά απαιτητική, ενώ η παραγωγή τους είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες, όπως η Κίνα, δημιουργώντας έτσι μια πρόκληση για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Διαβάστε ακόμη