Στη μέγγενη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της μείωσης της ζήτησης βρίσκεται η ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, ενώ οι αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού αυξάνουν συνεχώς τις πιέσεις στον κλάδο. Πριν από λίγες ημέρες η Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδας (ΕΝΧΕ) ζήτησε με επιστολή της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΒΕΤΑΜ (Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας) τη διεξαγωγή ελέγχων με αφορμή την εισαγωγή περίπου 1.500 τόνων χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος από την Αίγυπτο, αμφιβόλου ποιότητας.
Η ΕΝΧΕ εκφράζει ανησυχίες πως ο χάλυβας αυτός κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου στα τελωνεία και χωρίς να συνοδεύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά, γεγονός που ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα των κατασκευών που θα τον χρησιμοποιήσουν. Πηγές αναφέρουν στο energygame.gr πως η ποιότητα του χάλυβα είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, ιδίως σε μία σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με την επιστολή της, ο παραπάνω χάλυβας παράγεται στο εργοστάσιο SUEZ STEEL στην Αίγυπτο και εισήχθη στη χώρα μέσω του λιμανιού της Χαλκίδας κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα (ElvalHalcor, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.α.), παρά το γεγονός πως πηγές τονίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του μετάλλου δημιουργεί νέα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του κλάδου. «Η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα αποτρέψει σημαντικά κέρδη για τα μέταλλα, υποβαθμίζοντας την παγκόσμια διάθεση για ανάληψη κινδύνου», ανέφερε η Citigroup Inc. Τον προηγούμενο μήνα το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2022 κοντά στα 90 δολάρια ανά τόνο, καθώς ο κύριος όμιλος χαλυβουργίας της Κίνας συμβούλεψε τα εργοστάσια να είναι προσεκτικά στην αύξηση της παραγωγής για να μην χαθεί η ανάκαμψη που κατεγράφη το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Bloomberg, το υλικό παραγωγής χάλυβα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο φέτος, με τις τιμές να δέχονται σοβαρές πιέσεις καθώς η υποτονική κατανάλωση χάλυβα πλήττει τα ζημιογόνα κινεζικά εργοστάσια. Η αγορά χάλυβα συνήθως ανακάμπτει μετά το καλοκαίρι, γεγονός που θα αποτελέσει νέα δοκιμασία για τους παραγωγούς.
Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες εκπέμπουν SOS
Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες απηύθυναν επίσης τον προηγούμενο μήνα έκκληση στους εμπορικούς αξιωματούχους της Κομισιόν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα που έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. «Χρειάζεται ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα δασμών για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά και να προστατευθούν οι εγχώριοι κατασκευαστές που πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος», δήλωσαν οι παραγωγοί και η ένωση Eurofer στους Financial Times. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αναμένεται να εξάγει φέτος περισσότερους από 100 εκατ. τόνους του μετάλλου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά από το 2016. Η άνοδος αυτή έχει ήδη προκαλέσει εμπορικές εντάσεις και ώθησε αρκετές χώρες να εισαγάγουν δασμούς στις εισαγωγές.
Η πλημμύρα των «επιδοτούμενων εξαγωγών κινεζικού χάλυβα κάτω του κόστους» απειλεί τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και τη μετατροπή της σε βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε η γερμανική χαλυβουργία Salzgitter.Οι εισαγωγές επίπεδων προϊόντων χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, σύμφωνα με την Thyssenkrupp Steel, τον μεγαλύτερο παραγωγό της Γερμανίας. Η τάση αυτή, μαζί με τη χαμηλή ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος, «ασκεί σημαντική πίεση» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, δήλωσε η εταιρεία. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση του κλάδου, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές της βιομηχανίας χάλυβα που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (EUROFER), η κατανάλωση χάλυβα δεν αναμένεται να ανακάμψει το 2024, όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Αντίθετα, προβλέπεται νέα ύφεση της τάξης του 1,8%, η οποία ωστόσο θα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη του 2023, που είχε φτάσει το 6%. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές για τους κλάδους που καταναλώνουν χάλυβα εμφανίζονται δυσμενέστερες για το 2024, με μείωση 2,7%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 1,6%. Οι προβλέψεις για ανάκαμψη το 2025 είναι πιο συγκρατημένες, τόσο για την άμεση κατανάλωση, που εκτιμάται να αυξηθεί κατά 3,8%, όσο και για την παραγωγή των τομέων που καταναλώνουν χάλυβα, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6%.
Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των εισαγωγών χάλυβα αυξήθηκε στο 28% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Κατά το ίδιο τρίμηνο, η άμεση κατανάλωση χάλυβα σημείωσε νέα μείωση 1,3%, μετά τη μείωση κατά 3% του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας σε συνολικό όγκο 34,8 εκατομμυρίων τόνων. Η πτωτική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις για βελτίωση της ζήτησης. Η εξέλιξη της ζήτησης χάλυβα συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη αβεβαιότητα, και ακόμη και αν υπάρξει μέτρια ανάκαμψη το 2025, με εκτιμώμενη αύξηση 3,8%, οι όγκοι κατανάλωσης πιθανότατα θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη