Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της εξόρυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία σπάνιων γαιών, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το «Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στους φυσικούς πόρους και την εξόρυξη» υπεγράφη από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar, και τον υπουργό Φυσικών Πόρων της Κίνας, Wang Guanghua, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Μεταλλείων στο Tianjin της Κίνας.

Ο υπουργός Bayraktar τόνισε τη σημασία των κρίσιμων ορυκτών για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι η ζήτηση για τα ορυκτά αυτά, που είναι απαραίτητα για τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Σήμερα, που η παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, τα κοινά έργα που θα αναπτυχθούν μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας στον τομέα της εξόρυξης έχουν μεγάλες δυνατότητες», είπε.

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε, στοχεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς της εξόρυξης», πρόσθεσε ο υπουργός. «Και ιδιαίτερα να συνεργαστούμε σε κρίσιμα ορυκτά στην Τουρκική Δημοκρατία. Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και θα μετατραπεί σε συγκεκριμένα έργα το συντομότερο δυνατό».

Ο υπουργός Bayraktar σημείωσε ότι η Τουρκία, η οποία ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο στο Eskişehir το 2022, σκοπεύει να δημιουργήσει μια βιομηχανική εγκατάσταση ικανή να καθαρίζει 570.000 τόνους σπάνιων στοιχείων ετησίως. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με χώρες της Αφρικής, της Δυτικής και της Κεντρικής Ασίας για την εξόρυξη σπάνιων γαιών.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία του υπουργού Bayraktar με την Κίνα μέσα σε πέντε μήνες, μετά το «Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του ενεργειακού μετασχηματισμού» που υπεγράφη τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη