Θετικά είναι τα μηνύματα από την περιοχή των Μολάων και τις ερευνητικές γεωτρήσεις που κάνει η αυστραλέζικη εταιρεία Rockfire. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει ακόμα χρόνο η ερευνητική εργασία και βέβαια το πότε θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις θα εξαρτηθεί από τις τιμές των ορυκτών. Όπως αναφέρουν στο energygame.gr πηγές με γνώση των διεργασιών μέσα στο επόμενο διάστημα η εταιρεία δεν αποκλείεται να παρουσιάσει μια εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων, με την τελική επενδυτική απόφαση να εκτιμάται πως θα προκύψει την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται πως η Rockfire είχε κερδίσει το 2021 τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του μεταλλευτικού χώρου των Μολάων. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε με την Άλισον Ντάνκαν, πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το πως θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα η τεχνογνωσία που υπάρχει ήδη στην Αυστραλία σε σχέση με τις εξορύξεις και βέβαια, εάν θα ήθελαν εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.
Η περιοχή που έχει έναν βαθμό ωριμότητας μεγαλύτερο σε σχέση με τους Μολάους είναι η Χίος και συγκεκριμένα ο δημόσιος μεταλλευτικός χώρος της Κεράμου, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή αφορά στο αντιμόνιο. Μέσα στο φθινόπωρο εκτιμάται πως θα γίνει ο διαγωνισμός για την έρευνα και την εκμετάλλευση. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες θα απαιτηθούν περί τα πέντε χρόνια μέχρι να γίνει η αξιοποίηση του αντιμονίου. Κρίσιμος παράγοντας, η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία.
Πάντως και σε άλλες περιοχές υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν μεταλλοφόρα κοιτάσματα, όπως ο Βωξίτης. Μιλώντας πρόσφατα στο energygame.gr, ο κ. Διονύσιος Γκούτης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) τόνιζε πως «η Ελλάδα διαθέτει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, τα οποία είναι αναγκαία για την εσωτερική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, η χώρα οφείλει να επενδύσει στις προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και ανακύκλωσης, καθώς και στην περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, ώστε να ενισχύσει την αυτάρκεια της Ε.Ε. και να μειώσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Παράλληλα, απαιτείται να επικαιροποιηθεί το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές προσδοκίες».
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως χρειάζεται ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη του εξορυκτικού κλάδου. Είναι γεγονός πως η Ευρώπη θέλει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της με κρίσιμα ορυκτά, τα οποία είναι απαραίτητα για τους πράσινους και τους ψηφιακούς στόχους. Αυτό ταυτόχρονα απαιτεί την απεξάρτηση της σε σημαντικό βαθμό από την Κίνα και τη Ρωσία σε μια σειρά ορυκτά όπως το λίθιο και ο χαλκός. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα οδηγούν σε «σκαμπανεβάσματα» τις τιμές ορυκτών, φοβούμενες τις κινήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες. Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Ρουμανία προχώρησε σε αλλαγές στην μεταλλευτική της νομοθεσία, με σκοπό να διευκολυνθούν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ένα κρίσιμο ορυκτό για την Ευρώπη είναι το μαγνήσιο, ωστόσο είναι εξαρτημένη από την Κίνα. Στη Ρουμανία υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα μαγνησίου, με την εταιρεία Verde Magnesium να έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις.
Διαβάστε ακόμη