Οι ανησυχίες για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και οι πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι συχνές σε περιοχές στις οποίες σχεδιάζονται μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα ή τουριστικά μέρη. Στην περίπτωση της Χίου, η προοπτική εξόρυξης αντιμονίου προβληματίζει μερίδα πολιτών, που εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα του νησιού, όπως ο τουρισμός.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, μίλησε εκτενώς για το θέμα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φόβους των πολιτών και να εξηγήσει τη διαδικασία που ακολουθείται.
Όπως δήλωσε, οι συμβάσεις για την αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών, όπως το αντιμόνιο, περιλαμβάνουν δύο στάδια: το στάδιο της έρευνας και, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το στάδιο της εκμετάλλευσης. Η διαδικασία ξεκινά με διεθνή διαγωνισμό, και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος των ερευνών. Αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι η επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη, μόνο τότε προχωρούν στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
«Οι συμβάσεις αυτές ως προς την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών δεν είναι κάτι καινούριο, το έχουμε κάνει και στα μεταλλεία χρυσού και στη Σπάρτη, στους υδρογονάνθρακες και είναι πάντοτε συνδεδεμένοι με έρευνα και εκμετάλλευση. προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός και θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει ενδιαφερόμενος και αν υπάρχει, στη συνέχεια αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες για 2-3 χρόνια να ερευνήσει την περιοχή και αφού την ερευνήσει, αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα, δει ότι αξίζει τον κόπο, είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο να ξοδέψει ακόμη περισσότερα λεφτά για να προχωρήσει στο στάδιο της ανάπτυξης, τότε ξεκινά η δεύτερη διαδικασία», ανέφερε.
Η Αλ. Σδούκου τόνισε πως το αντιμόνιο είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα που περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της σπουδαιότητάς του για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η επένδυση θα παρακολουθείται στενά από το κράτος, όπως συμβαίνει και με άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής αποδοχής. «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει μια λίστα με τα λεγόμενα κρίσιμα μέταλλα, το αντιμόνιο θεωρείται ένα περιζήτητο ορυκτό, γιατί είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Η συζήτηση που κάνουμε περί αξιοποίησης αφορά το τοπικό συμφέρον που σαφώς είναι προτεραιότητά μας, αλλά αφορά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτές οι επενδύσεις, είναι δύσκολες δραστηριότητες. Στα μεταλλεία Κασσάνδρας υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως το κράτος είναι από πάνω και παρακολουθεί κάθε μέρα τους όρους μίας σύμβασης».
Αναφορικά με την ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Υφυπουργός εξήγησε ότι το Υπουργείο ακολουθεί θεσμικές διαδικασίες, με αυστηρές και υπεύθυνες μελέτες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την περιοχή. Υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με την τοπική κοινωνία, και όλες οι ανησυχίες και ερωτήματα των πολιτών θα εξεταστούν σχολαστικά, ώστε να δοθούν απαντήσεις. «Το ζήτημα της εξασφάλισης της κοινωνικής αποδοχής είναι πάρα πού σημαντικό, σε αντίθεση με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όπου ενδεχομένως η πολιτεία να προχωρούσε χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πήγαμε και κάναμε μια διεξοδική συζήτηση, ακούσαμε όλα τα ερωτήματα, ήμασταν εκεί να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες και περιμένω με χαρά να καταγραφούν όλα τα ερωτήματα, τα τεχνικά τα επιστημονικά, να έρθουν στο υπουργείο και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Θεωρώ ότι μόλις κλείσει η συζήτηση που γίνεται στη δημοτική αρχή θα μας αποσταλεί λίστα με όλα τα ερωτήματα».
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Σδούκου, «η Χίος διαθέτει σημαντικά αποθέματα αντιμονίου, γεγονός που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο νησί να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της αξιοποίησής του». Παράλληλα, τόνισε ότι «για την ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών απαιτούνται ο σωστός σχεδιασμός από την Πολιτεία, με αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και η κοινωνική άδεια λειτουργίας». Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, υπογραμμίζοντας ότι «η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στη Χίο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».
Διαβάστε ακόμη