Οι διεθνείς σχέσεις και οι συνεργασίες μεταξύ χωρών είναι πιο σημαντικές από ποτέ, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών. Η Ελλάδα, με την πλούσια φυσική της κληρονομιά και το στρατηγικό της γεωγραφικό πλεονέκτημα, αναζητά τρόπους να ενισχύσει τις επενδύσεις και τη βιωσιμότητα στους τομείς αυτούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου με την Alison Duncan, πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι δυο τους μίλησαν, μάλιστα, και για το εμβληματικό έργο, GR-Eco Islands που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών μέσω της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το βασικό σημείο εστίασης της συζήτησής τους ήταν ο εξορυκτικός τομέας. Η Σδούκου τόνισε ότι στην προσπάθεια αναζωογόνησης αυτής της ελπιδοφόρας δραστηριότητας στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το σημαντικό δυναμικό της χώρας σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Σημαντική είναι η δυνατότητα συνεργασίας με Αυστραλιανές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν εκτενή εμπειρία στον τομέα αυτό, κάτι που μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ανάρτησή της στο LinkedIn, η Αλεξάνδρα Σδούκου μοιράστηκε την ικανοποίησή της από τη συνάντηση με την Alison Duncan, πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι οι δυο τους είχαν μια γόνιμη συζήτηση που κάλυψε σημαντικά θέματα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση και ανακύκλωση μπαταριών, οι υποδομές, τα δίκτυα και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, καθώς και το εμβληματικό έργο GR-Eco Islands. Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του καινοτόμου αυτού έργου είναι να μετατρέψει τα νησιά σε πρότυπα βιωσιμότητας, με έμφαση στην καθαρή ενέργεια, την αειφορία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ωστόσο, το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν ο εξορυκτικός τομέας. Η Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να μάθει από την εκτενή εμπειρία των Αυστραλιανών εταιρειών. Οι συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα μπορεί να οδηγήσουν σε καινοτόμες λύσεις και σε βιώσιμες πρακτικές, αναζωογονώντας έτσι μια κρίσιμη δραστηριότητα που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας.

Η ανάρτηση της Αλ. Σδούκου στο LinkedIn

Χάρηκα πολύ που συναντήθηκα και είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την Α.Ε. Alison Duncan, πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

Ανταλλάξαμε απόψεις για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση και ανακύκλωση μπαταριών, υποδομές και δίκτυα, επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ακόμη και το εμβληματικό μας έργο GR-Eco Islands, μια πολύ σχετική πρωτοβουλία για την πρέσβειρα του μεγάλου νησιωτικού έθνους της Αυστραλίας!

Παρ’ όλα αυτά, το βασικό σημείο εστίασης της συζήτησής μας ήταν ο εξορυκτικός τομέας. Το σημείο που τόνισα στην Εξοχότητά της ήταν ότι, στα σχέδιά μας να αναζωογονήσουμε αυτή την εξαιρετικά ελπιδοφόρα δραστηριότητα στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουμε το σημαντικό δυναμικό μας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, έχουμε πολλά να μάθουμε από την εκτεταμένη εμπειρία των Αυστραλιανών Εταιρειών στον τομέα αυτό.

Με μια σειρά από δράσεις που έχουν προσδιοριστεί για παρακολούθηση και συνεργασία, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε στενά στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη