Στο Allier, στην περιοχή Auvergne-Rhône-Alpes της Γαλλίας, ένα έργο λιθίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που προτείνει η Imerys προκαλεί έντονες τοπικές συζητήσεις, καθώς σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα της χώρας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο euronews. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας και στην ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας με τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές λιθίου, κυρίως από την Κίνα. Το εξορυσσόμενο λίθιο προορίζεται για την παραγωγή μπαταριών για πάνω από 660.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως, αρχής γενομένης από το 2028.

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ορυχείο λιθίου ήταν εκτεταμένος, με πέντε μήνες συζητήσεων υπό την καθοδήγηση της γαλλικής επιτροπής δημόσιου διαλόγου (CNDP), στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3.600 άτομα. Οι κάτοικοι εξέφρασαν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης των υδάτων, της κατανάλωσης ενέργειας και των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες εξόρυξης. Πολλά μέλη της κοινότητας αμφισβητούν την αναγκαιότητα του έργου, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις στις ανησυχίες τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτες.

Με αφορμή τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης έως το 2035, η προσοχή στο λίθιο έχει ενταθεί. Η ΕΕ επιθυμεί να εξασφαλίσει εγχώριες πηγές λιθίου για την υποστήριξη της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που προκάλεσε πρωτοβουλίες εξόρυξης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία, ενώ στη Σερβία σημειώθηκαν δημόσιες αναταραχές κατά παρόμοιων προτάσεων εξόρυξης.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της εγχώριας εξόρυξης λιθίου στο Allier, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις που συνδέονται με τις ξένες προμήθειες λιθίου. Ωστόσο, η συναίνεση μεταξύ του κοινού εξακολουθεί να είναι δυσχερής. Ο Marc Papinutti, πρόεδρος της CNDP, σημείωσε ότι ενώ πολλοί πολίτες ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες απασχόλησης που συνδέονται με το ορυχείο, η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει πρωταρχικό μέλημα.

Η Imerys σχεδιάζει να εξορύξει γρανίτη στην τοποθεσία Beauvoir στο Échassières, μια τοποθεσία που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη του ορυκτού καολίνη. Τα πλούσια σε λίθιο ορυκτά θα μεταφέρονται σε εργοστάσιο επεξεργασίας σχεδόν 50 χιλιόμετρα μακριά στο Saint-Victor. Πριν από την έναρξη αυτών των εργασιών, η Imerys, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν πλήρη κατάλογο συστάσεων που προέκυψαν από τις δημόσιες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για την ανακύκλωση των μπαταριών και τη συμμετοχή της κοινότητας στα οφέλη του έργου.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν περαιτέρω μελέτες για διάφορες πιθανές επιπτώσεις, όπως η ποιότητα του αέρα και οι επιπτώσεις στον τουρισμό. Παρά τα ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των ντόπιων, η γαλλική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το έργο λιθίου ως έργο μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, επιταχύνοντας τη διαδικασία διοικητικής έγκρισης. Ο χαρακτηρισμός αυτός υπογραμμίζει τη σημασία του έργου τόσο για τους οικολογικούς στόχους όσο και για την εθνική κυριαρχία, καθώς αποσκοπεί στην ανταγωνιστική τοποθέτηση της Γαλλίας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ευθυγραμμιζόμενη με τον στόχο του προέδρου Μακρόν για την παραγωγή δύο εκατομμυρίων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων έως το 2030.

Καθώς εξελίσσεται η συζήτηση, η έκβαση του έργου λιθίου στο Allier θα αποτελέσει πιθανότατα μια κρίσιμη δοκιμασία για την εξισορρόπηση των οικολογικών ανησυχιών με τις επείγουσες απαιτήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και της εθνικής ενεργειακής ανεξαρτησίας. Το έργο αποτελεί παράδειγμα της πολύπλοκης δυναμικής που διαδραματίζεται καθώς οι κοινότητες σταθμίζουν την υπόσχεση της οικονομικής ανάπτυξης έναντι των πιθανών κινδύνων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους.

Διαβάστε ακόμη