Τα δυτικά έθνη κατευθύνουν τους οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης και εξαγωγικών πιστώσεων να συνεργαστούν με την ιδιωτική βιομηχανία για την υποστήριξη έργων για κρίσιμες πρώτες ύλες, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας σε έναν τομέα που είναι απαραίτητος για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Σύμπραξη Ασφάλειας Ορυκτών Πρώτων Υλών (Minerals Security Partnership), ένας συνασπισμός 14 εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε ένα νέο δίκτυο χρηματοδότησης σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία και να υποσχεθούν οικονομική υποστήριξη για ένα τεράστιο έργο νικελίου στην Τανζανία, το οποίο υποστηρίζεται από την εταιρεία εξόρυξης BHP.
Σε κοινή δήλωση που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται ότι το δίκτυο θα «ενισχύσει τη συνεργασία και θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγχρηματοδότηση». Απαριθμεί 10 έργα κρίσιμων ορυκτών που έχουν ήδη προσελκύσει υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των εταίρων του MSP.
Εκπρόσωποι της BlackRock, της Goldman Sachs, της Citigroup, της Rio Tinto και της Anglo American είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη συνάντηση, εν μέσω της προσπάθειας να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές και μεταλλωρύχους για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα.
Ο Jose Fernandez, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ότι άλλα 30 έργα εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών αξιολογούνται από το MSP, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή των πάντων, από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα προηγμένα όπλα.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, στον οποίο η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές αλλά και σε ημιαγωγούς και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Η Κίνα ανταπέδωσε περιορίζοντας τις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του αντιμονίου, ενός σκοτεινού μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά που διαπερνούν θώρακες και σε γυαλιά νυχτερινής όρασης.
Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας δυναμικότητας επεξεργασίας σπάνιων γαιών και περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικότητας επεξεργασίας κοβαλτίου, νικελίου και ορυκτών λιθίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει επιστολή ενδιαφέροντος για την παροχή δανειακής χρηματοδότησης σε ένα έργο εξόρυξης στην Τανζανία, το οποίο θα χαλαρώσει τον έλεγχο της Κίνας και της Ινδονησίας επί των προμηθειών νικελίου, ενός βασικού συστατικού των μπαταριών.
Το έργο νικελίου Kabanga αναπτύσσεται από τη Lifezone Metals, μια εταιρεία με έδρα τη Νήσο Μαν, η οποία ανήκει κατά 17% στην BHP.
Το έργο αποτελεί πρόκληση για τις επενδύσεις που υποστηρίζονται από την Κίνα στην Ινδονησία, οι οποίες έχουν αναδιαμορφώσει την αγορά νικελίου, μετατρέποντας το έθνος της νοτιοανατολικής Ασίας σε αποτελεσματικό μονοπώλιο με 55% παγκόσμιο μερίδιο παραγωγής, από 16% το 2017. Η DFC αρνήθηκε να πει το ύψος του δανείου που θα παράσχει στο έργο.
Η Κίνα έχει προηγηθεί της Δύσης σε κρίσιμα μεταλλευτικά έργα, επωφελούμενη από τις επιδοτήσεις, την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την ανώτερη τεχνολογία επεξεργασίας, το χαμηλότερο κόστος και την ανοχή σε χαλαρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Οι ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης θα δημιουργήσει μια κερδοφόρα και πιο σταθερή αγορά. Αλλά λένε ότι απαιτείται περαιτέρω στήριξη και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να προσελκύσουν μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων.
Διαβάστε ακόμη