Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και τη συμπαράσταση της ΕΑΓΜΕ (Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Κίρκης που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Ελ. Βασιλειάδης, Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ορυκτών Πόρων «Η δράση αποκατάστασης περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την επικαιροποίηση των μελετών που εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το 2009 από την ΕΑΓΜΕ για την περιοχή λεκανών τελμάτων εργοστασίου εμπλουτισμού, διαγωνιστική διαδικασία και επιλογή μελετητή για την εκπόνηση συμπληρωματικών τεχνικών μελετών, και τελικής μελέτης εξυγίανσης – αποκατάστασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και την σύνταξη των απαιτούμενων τευχών δημοπράτησης».

Στο 2ο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, «θα λάβει χώρα η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου που θα υλοποιήσει τις τελικές μελέτες αποκατάστασης της περιοχής των λεκανών απόθεσης- τελμάτων του εργοστασίου εμπλουτισμού σύμφωνα με την μέθοδο που θα επιλεγεί από τις τελικές μελέτες εξυγίανσης αποκατάστασης (του Σταδίου 1ου) και τις προδιαγραφές των τευχών δημοπράτησης».

Όπως ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων κ.  Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης «από πλευράς περιβάλλοντος, η έμφαση δόθηκε στην τεχνοκρατική και αποφασιστική επανεκκίνηση της αποκατάστασης της Κίρκης, που θεωρείται η πιο μολυσμένη μεταλλευτική περιοχή, κάτι που θα συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην εξορυκτική βιομηχανίας. Ακόμη πιο σημαντική θεωρούμε την πολιτική βούληση του Υπουργείου να μην υπάρξει ξανά ένα τέτοιο κακό προηγούμενο και στο σημείο αυτό θα είμαστε ανυποχώρητοι. Το ζήτημα δεν είναι το Υπουργείο να αποκαθιστά ανοικτές πληγές, αλλά να μην φθάνουμε στη κατάσταση αυτή».

Διαβάστε επίσης