Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για συγκεκριμένους ορυκτούς πόρους, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως κρίσιμες πρώτες ύλες ή κρίσιμα ορυκτά. Τα κρίσιμα ορυκτά θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομία μιας χώρας, ιδιαίτερα για τη βιομηχανική παραγωγή, την τεχνολογία και την άμυνα, ενώ αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας ή της γεωπολιτικής εξάρτησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κρίσιμων ορυκτών είναι το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και οι σπάνιες γαίες, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών.
Αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δημοσίευσαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους τα κρίσιμα ορυκτά θεωρούνται τόσο σημαντικά πλέον.
Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
- Τα κρίσιμα ορυκτά για την ενεργειακή μετάβαση εξελίσσονται σε σημαντική αγορά – το μέγεθός της αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
- Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά γνωρίζει άνθηση, με τη ζήτηση λιθίου να αυξάνεται κατά 30%, ενώ η ζήτηση για νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτη και στοιχεία σπάνιων γαιών σημείωσε αύξηση από 8% έως 15% πέρυσι.
- Το κόστος των πρώτων υλών γίνεται καθοριστικός παράγοντας του κόστους των βασικών καθαρών τεχνολογιών: η ραγδαία πτώση της τιμής των μπαταριών είναι ένα σαφές παράδειγμα, καθώς το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και η τιμή άλλων υλικών έπεσαν κατακόρυφα.
- Με περίπου 325 δισ. δολάρια, η αγοραία αξία των βασικών ορυκτών της ενεργειακής μετάβασης έχει ήδη φθάσει στη διάσταση εκείνης του σιδηρομεταλλεύματος.
- Υπάρχει ζωή στην πλευρά της προσφοράς – παρά τις μεταβολές των τιμών, οι επενδύσεις στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών αυξήθηκαν κατά 10% το 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη
- …αλλά οι ανησυχίες όσον αφορά τη διαφοροποίηση παραμένουν άλυτες – καθώς η συγκέντρωση παραμένει πολύ υψηλή
- …και το ίδιο ισχύει και για τις δραστηριότητες διύλισης, καθώς τα σχεδιαζόμενα έργα βλέπουν σημαντικά μερίδια των ήδη καθιερωμένων ηγετών της αγοράς.
- Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι, αν εξεταστεί μέσα από τη μείωση της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις προμήθειες χαλκού και λιθίου.
- Πρόκειται πάντα για ένα φαινόμενο ισορροπίας… Η σημερινή πτώση των τιμών είναι ένα δίκοπο μαχαίρι – ευλογία για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, αλλά κόλαφος για τις κρίσιμες επενδύσεις σε ορυκτά και τη διαφοροποίηση.
- Το «σύμπαν» ESG στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών σημειώνει πρόοδο, αλλά πολλές βελτιώσεις είναι ακόμη δυνατές (και πολύ αναγκαίες).
Διαβάστε ακόμη