Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρέθηκε ο πλούτος του ελληνικού υπεδάφους σε βασικά μέταλλα και κρίσιμες πρώτες ύλες τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, μετά την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας Rockfire στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι Μολάοι βρέθηκαν στα 20 κορυφαία (υπό ανάπτυξη) κοιτάσματα ψευδαργύρου παγκοσμίως, με πιστοποίηση κατά τον Αυστραλιανό Κώδικα JORC. «Είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την περιοχή των Μολάων και δημιουργεί ένα πολύ θετικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα και τη μεταλλευτική της βιομηχανία», δήλωσε στο energygame.gr o Χρήστος Σκεύας, Διευθυντής της Rockfire στην Ελλάδα.

Η Rockfire Resources, εταιρεία εξερεύνησης βασικών μετάλλων, πολύτιμων μετάλλων και κρίσιμων ορυκτών, ανακοίνωσε την επαύξηση του πιθανού αποθεματικού δυναμικού κατά 500% στο κοίτασμα ψευδαργύρου/αργύρου/μολύβδου του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων Λακωνίας – Πιστοποίηση ερευνών με το πρότυπο JORC. Όπως ανέφερε ο κ. Σκεύας πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εμείς κάναμε όλο το έργο όπου έγινε η υπόγεια χαρτογράφηση κάνοντας γεωτρήσεις και παίρνοντας τα δείγματα. Τα δείγματα στέλνονταν για ανάλυση σε δύο εργαστήρια του εξωτερικού και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μηχανικοί δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο έδειξε πώς θα είναι το κοίτασμα.

Οι Μολάοι βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της Ελλάδας και διαχειρίζονται κατά 100% από την Hellenic Minerals SA (Hellenic), η οποία με τη σειρά της είναι 100% θυγατρική της Rockfire. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Κώδικα της Μικτής Επιτροπής Αποθεμάτων Μεταλλευμάτων («JORC») (2012) για την Αναφορά Αποτελεσμάτων Έρευνας Ορυκτών Πόρων και Αποθεμάτων Μεταλλεύματος. Αναλυτικότερα, η εκτίμηση του αποθεματικού δυναμικού JORC για τους Μολάους είναι: 15,0 εκατομμύρια τόνοι @ 7,26 % Zn, 1,75 % Pb και 39,5 g/t Ag (9,96 % ισοδύναμου ψευδάργυρου).

Συνεπώς, οι Μολάοι περιέχουν 1.090.000 τόνους ψευδάργυρο, 260.000 τόνους μόλυβδο και 19,1 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Η περιεκτικότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1.500.000 τόνους περιεκτικότητας ισοδύναμου ψευδαργύρου σε μέταλλο, με τον ψευδάργυρο επί του παρόντος να εκτιμάται στα 2.881 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο. Οι Μολάοι περιέχουν επίσης ένα από τα σπάνια κρίσιμα μέταλλα στον κόσμο, το γερμάνιο. Μια προκαταρκτική ποσότητα γερμανίου, έχει υπολογιστεί σε 4,8 εκατομμύρια τόνοι @ 21,9 g/t Ge (105.700 κιλά γερμάνιο). Το γερμάνιο πωλείται επί του παρόντος για 3.681 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλό και αντιπροσωπεύει ένα δυνητικά πολύτιμο υποπροϊόν οποιασδήποτε μελλοντικής παραγωγής ψευδαργύρου από τους Μολάους.

Στην εκτίμηση Maiden Resource του 2022, είχαν εντοπιστεί 4 παράλληλοι χώροι (loads). Ένα αναθεωρημένο γεωλογικό μοντέλο έχει τώρα προσδιορίσει 23 χώρους (loads) με 18 από αυτούς να έχουν μοντελοποιηθεί. Οι εργασίες δοκιμής μεταλλουργικής επίπλευσης που ολοκληρώθηκαν το 1984 οδήγησαν σε 96 % ανάκτηση ψευδαργύρου, 92 % ανάκτηση μολύβδου και 91 % ανάκτηση αργύρου από συμπύκνωμα (bulk concentrate). Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για το πόσο ανακτήσιμοι είναι οι πόροι από το κοίτασμα των Μολάων. Η Διοίκηση θεωρούσε τους Μολάους ως ένα εξαιρετικό έργο βασικής έρευνας μετάλλων, ωστόσο ο πόρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες. «Ελπίζουμε αυτή η εξέλιξη να προσελκύσει κι άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχοντας στο πλευρό μας την αμέριστη στήριξη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η αυστραλέζικη εταιρεία προκάλεσε η ίδια την εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το κοίτασμα των Μολάων. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκτός από τη Rockfire ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και δυο ελληνικές εταιρείες, η ΜΕΤΕ που εδρεύει στη Φλώρινα και διαθέτει –μεταξύ άλλων- ένα κοίτασμα λιγνίτη στο Προσήλιο της Κοζάνης ένα λατομείο χαλαζία στη Μελίτη της Φλώρινας και η ΕΛΛΗΜΕΤ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΕ που είναι ο μεταλλειοκτήτης των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Η Rockfire διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τα ερευνητικά projects Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγκιών χρυσού και σύμφωνα με την εταιρεία είναι ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο. Η περιοχή του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία έχει πλούσιο υπέδαφος σε χρυσό και εκεί παράγεται το 6% της παραγωγής της ηπείρου.

Ο κ. Σκεύας θεωρεί πως το έργο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδος, διότι αυτός ο κλάδος είναι ο «χρυσός» της χώρας. Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν βαρύνουσα σημασία με την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το έργο. «Τα ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στις συμβάσεις. Όλο το πλέγμα των επαγγελμάτων που θα συνεισφέρουν σε αυτή τη δραστηριότητα θα δώσει επιπρόσθετη αξία στο εισόδημά τους. Ως εταιρεία βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση με την κοινωνία και στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε», σημείωσε. Κατά τον ίδιο ο διαγωνισμός αλλά και το ίδιο το έργο αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν μέχρι τέλος της χρονιάς. Όπως σχολίασε είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά της τωρινής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς έχει βοηθήσει «να τρέξουν» αδειοδοτικές διαδικασίες και θέματα που προέκυπταν και προκύπτουν.

«Η επέκταση του αποθεματικού δυναμικού των Μολάων ώστε να γίνει ένα τόσο σημαντικό κοίτασμα παγκοσμίως με περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους ψευδάργυρου, αποτελεί απόδειξη της επιμονής, της σκληρής δουλειάς και της σωστής γεωλογικής κατανόησης και εφαρμογής από την επιστημονική μας ομάδα. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις το 2022 δημιουργήθηκαν με βάση ένα γεωλογικό μοντέλο μιας κύριας πηγής ψευδαργύρου», σημείωσε σε δηλώσεις του ο David Price, Διευθύνων Σύμβουλος της Rockfire.

Διαβάστε ακόμη