Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει προτεραιότητα η ετήσια κατανάλωση στρατηγικών κρίσιμων πρώτων υλών εντός της ΕΕ να προέρχεται, το ελάχιστο, κατά 10% από εξόρυξη, κατά 15% από ανακύκλωση και κατά 40-50% από επεξεργασία πρωτογενών υλών.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η Ελλάδα για να διασφαλίσει την προμήθεια των απαραίτητων ορυκτών πρώτων υλών προετοιμάζει έναν οδικό χάρτη με δύο άξονες προτεραιοτήτων και ενεργειών με ορίζοντα το έτος 2030:
- Μεταλλευτική Έρευνα και
- Αξιοποίηση μεταλλευτικού δυναμικού και λοιπές δράσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ «οι στοχευμένες δράσεις που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη αξιοποίηση, χρήση και διαχείριση των κρίσιμων ορυκτών σχετίζονται αφενός με την ερευνητική δραστηριότητα για την ανάδειξη περιοχών με κοιτασματολογκό δυναμικό σε Κρίσιμες Πρώτες Ύλες κι αφετέρου με την αξιοποίηση του ήδη καταγεγραμμένου μεταλλευτικού δυναμικού της χώρας μέσω της εκκίνησης διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης, καθώς και συμπληρωματικών παρεμβάσεων σε επίπεδο πολιτικών».
Αρκετές περιοχές της χώρας μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κέντρα μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως η Χίος, η Θράκη και οι Μολάοι. Οι κρίσιμες πρώτες ύλες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το αντιμόνιο στη Χίο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που έγινε στο νησί. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο γερμάνιο και συγκεκριμένα στους Μολάους Λακωνίας, όπου μέσα στο επόμενο έτος θα βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών για το εύρος του κοιτάσματος. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μεταλλεύματα, όπως ο χαλκός, το γάλλιο, το αλουμίνιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο.
Διαβάστε ακόμη