Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνουν οι «κρίσιμες πρώτες ύλες» με την Αφρική να μπαίνει εκ νέου στο κάδρο. Η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία διαμορφώνει συμμαχίες και καθιστά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό γύρω από το πεδίο εντονότερο. Η Αφρική διαθέτει τεράστια αποθέματα κρίσιμων μετάλλων για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, όπως κοβάλτιο, χαλκό και λίθιο, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Αφρική των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Πέδρο, ανέφερε ότι η προσθήκη αξίας στα κρίσιμα μέταλλα στην Αφρική θα μπορούσε να καταστήσει την ήπειρο ανταγωνιστικό κέντρο για πράσινη βιομηχανοποίηση. Η Αφρική είναι το καταφύγιο σημαντικών αποθεμάτων των κρίσιμων μεταλλευμάτων για την ενεργειακή μετάβαση: 55% του κοβαλτίου, 47.65% του μαγγανίου, 21.6% του φυσικού γραφίτη, 5.9% του χαλκού, 5.6% του νικελίου, 1% του λιθίου, και 0.6% του σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UN Trade and Development). Ωστόσο, η ήπειρος δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί πλήρως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τα φυσικά της αποθέματα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι αφρικανικές χώρες παράγουν μόνο περίπου το 40% των εσόδων που θα μπορούσαν να συλλέξουν από αυτούς τους πόρους.

Εν μέσω των τρέχουσων παγκόσμιων κρίσεων, του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, της αργής ανάπτυξης και του υψηλού χρέους, οι αφρικανικές χώρες πρέπει να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη από αυτούς τους πόρους.

Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά μπορεί να υπερδιπλασιαστεί έως το 2040 σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η Αφρική μπορεί να δείξει τη δύναμή της, ωστόσο η Κίνα θέλει να καθιερώσει την πρωτοκαθεδρία της. Η Κίνα είναι ένας …μεγάλος λόγος για την αύξηση της ζήτησης καθώς κατασκευάζει τα περισσότερα από τα ηλιακά πάνελ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες που παράγονται στον κόσμο, τα οποία απαιτούν και βασίζονται σε όλα αυτά τα ορυκτά.

Αλλά η Κίνα πρέπει να εισάγει πολλά από τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιεί. Το μαγγάνιο προέρχεται από τη Νότια Αφρική, την Γκαμπόν και την Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος του κοβαλτίου προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτές οι εξαρτήσεις ανησυχούν τους ηγέτες της Κίνας, καθώς φοβούνται ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να διαταραχθούν από πολιτική αναταραχή ή πίεση από ανταγωνιστές όπως η Αμερική. Ο αγώνας για κρίσιμα ορυκτά είναι «ένα νέο μέτωπο στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

Η Αφρική πάντως θέλει να βγει μπροστά και αναμένεται να απαιτήσει μια διαφορετική και στρατηγική προσέγγιση στη διαμόρφωση πολιτικής για να τοποθετηθεί η ήπειρος ως νέος παγκόσμιος πόλος ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη