Η BHP Group αναστέλλει τις δραστηριότητες της στην εξόρυξη νικελίου. Η εκρηκτική αύξηση της παραγωγής νικελίου στην Ινδονησία πιέζει τους ανταγωνιστές της και θέτει εν αμφιβολία τα σχέδια των δυτικών χωρών για διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους για κρίσιμα μέταλλα. Η τιμή του νικελίου έχει καταρρεύσει από το ιστορικό υψηλό των 55.000 δολαρίων ανά τόνο τον Μάρτιο του 2022 στα 16.650 δολάρια λόγω της κυριαρχίας της Ινδονησία στην αγορά, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό οδήγησε αρκετές αυστραλιανές μεταλλευτικές εταιρείες να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους εξόρυξης νικελίου, συμπεριλαμβανομένου του BHP Group, του μεγαλύτερου εισηγμένου μεταλλευτικού ομίλου στον κόσμο. Η BHP επικαλέστηκε τις χαμηλές τιμές του νικελίου ως λόγο για την αναστολή των λειτουργιών της στη Δυτική Αυστραλία από τον Οκτώβριο. Η Tesla, η οποία είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά νικελίου από την BHP, πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσει προμηθευτές αλλού, ενδεχομένως στην Ινδονησία.
Η πτώση των τιμών οφείλεται σε μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή κινεζικού νικελίου, που παράγεται από ινδονησιακές πρώτες ύλες. Κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά στην ικανότητα επεξεργασίας νικελίου της Ινδονησία και αποτελούν πλέον σημαντική δύναμη στην αγορά.

Η παραγωγή νικελίου της Ινδονησία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με τη χώρα να ενδέχεται να αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2028. Αυτή η βαριά εξάρτηση από μία μόνο πηγή προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής της Ινδονησία είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ινδονησία, παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τον κυρίαρχο ρόλο των κινεζικών εταιρειών στον τομέα του νικελίου της χώρας.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Ινδονησία στη Συμπράξευση Ασφάλειας Ορυκτών (MSP), μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού με κρίσιμα ορυκτά. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών προτύπων στον ορυκτό τομέα της Ινδονησία .

Ενώ υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναγνωρίζουν τη σημασία της παραγωγής νικελίου της Ινδονησία και αναζητούν τρόπους συνεργασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ινδονησία είναι πιθανό να παραμείνει σημαντικός παράγοντας στην αγορά νικελίου για το προβλεπτό μέλλον.