Στο επίκεντρο της ΕΕ είναι οι κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, με το αντιμόνιο λόγω της αναγκαιότητας του για την κατασκευή μπαταριών και φωτοβολταϊκών να είναι σε πρώτη θέση. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο ορυκτό έχει ιστορία, καθώς στην περιοχή της Κεράμου Χίου στα τέλη του 19ου αιώνα γινόταν επεξεργασία του μεταλλεύματος για την παραγωγή οξειδίου του αντιμονίου. Στη συνέχεια, τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν και αξιοποιήθηκαν -εκ νέου- για λίγα χρόνια τη δεκαετία του 1940. Το γεγονός όμως ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πουθενά αλλού εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία.

Πριν λίγες ημέρες, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) επισκέφτηκαν τη Χίο, με σκοπό τις προοπτικές μεταλλευτικής αξιοποίησης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου της Κεράμου στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Από τις συναντήσεις που έγιναν εκεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς γνωστοποιήθηκαν μια σειρά από ζητήματα, σε σχέση με το αντιμόνιο και πρωτίστως το θέμα του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού. Από τις παρουσιάσεις που έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε ο βαθμός ωριμότητας για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ορυκτού και το γεγονός πως στο νησί της Χίου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το πρώτο βήμα είναι να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την έρευνα και την εκμετάλλευση, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον φθινόπωρο. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΝ στο energygame.gr από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες θα περάσουν 5 χρόνια μέχρι να γίνει η αξιοποίηση του αντιμονίου. Η επεξεργασία του διαγωνισμού έχει γίνει και έχουν «κλειδώσει» οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, στο σύνολο 12, οι οποίες είναι θετικές, οπότε ο διαγωνισμός είναι στο τελικό στάδιο. Απομένει βέβαια, από τον Σεπτέμβριο να κοινοποιηθεί το τελικό σχέδιο στη δημοτική αρχή της Χίου. Από το στάδιο εκείνο και μετά ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα εντοπίσει τη δυναμικότητα και τη βιωσιμότητα του μεταλλεύματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη πρόκειται για ένα αξιόλογο κοίτασμα, ενώ στη χώρα μας υπάρχει άλλο ένα κοίτασμα στη Ροδόπη.

Απαντήσεις στην ανησυχία που έχει εκδηλωθεί σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να δώσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πηγές της ΕΑΓΜΕ να τονίζουν στο energygame.gr πως τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση της κοινωνίας. Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση για την αξιοποίηση του αντιμονίου που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο νησί, να γίνει η αφετηρία για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να γίνει η βάση και νέων δραστηριοτήτων.

Το ενδιαφέρον πάντως για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας είναι μεγάλο και στρέφεται στο γερμάνιο και συγκεκριμένα στους Μολάους Λακωνίας, όπου μέσα στο επόμενο έτος θα βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών για το εύρος του κοιτάσματος. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μεταλλεύματα, όπως ο χαλκός, το γάλλιο, το αλουμίνιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο. Το ενδιαφέρον «κουμπώνει» με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Μάιο και θα πρέπει να μέσα στο επόμενο διάστημα και στη χώρα μας να συγκροτηθούν οι απαραίτητες διευθύνσεις, που θα εξετάζουν τα έργα τα οποία θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι αλλαγές στον μεταλλευτικό κώδικα. Ειδική ομάδα έχει συσταθεί στο υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Διαβάστε ακόμη