Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Κίνα δεν επέτρεψε κανένα έργο χαλυβουργίας με βάση τον άνθρακα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, για πρώτη φορά από τότε που ανακοίνωσε τους μεγάλους στόχους της για την κλιματική ουδετερότητα το 2020, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Και οι 7,1 εκατομμύρια τόνοι ετησίως δυναμικότητας παραγωγής χάλυβα που επετράπη από τις επαρχιακές κυβερνήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο χρησιμοποίησαν φούρνους ηλεκτρικού τόξου, μια καθαρότερη διαδικασία που λειτουργεί με ανακυκλωμένα απορρίμματα και ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στην έκθεσή του την Πέμπτη.

Το πρασίνισμα της χαλυβουργίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πηγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα σε ποσοστό 15%, αποτελεί ζωτικό μέρος του σχεδίου της χώρας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό της παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα και την προώθηση καθαρότερης τεχνολογίας παραγωγής χάλυβα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι χαλυβουργίες αγωνίζονται με χαμηλά περιθώρια κέρδους σε μια αδύναμη οικονομία.

Η κίνηση να σταματήσει η αδειοδότηση έργων με βάση τον άνθρακα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην πρόοδο της Κίνας όσον αφορά την απεξάρτηση του χάλυβα από τον άνθρακα, δήλωσε η CREA. Θα διατηρήσει την Κίνα σε καλό δρόμο για τη μείωση 200 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τη χαλυβουργία έως το 2025, μια πτώση 10% από την κορύφωσή της το 2020, δήλωσε ο ερευνητικός οργανισμός.

Ο μεγαλύτερος χρήστης χάλυβα στον κόσμο ανακοίνωσε τον Μάιο ένα νέο σχέδιο δράσης για τον τομέα 2024-2025, το οποίο θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 53 εκατομμύρια τόνους και περιορίζει τις εξαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα χαμηλής αξίας.

Διαβάστε ακόμη