Η κινεζική κυβέρνηση θέσπισε μια σειρά από νέα μέτρα που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τον έλεγχό της στους προσοδοφόρους φυσικούς πόρους (σπάνιες γαίες) που χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι τις ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με το Politico.
Σε έναν κατάλογο που δημοσιεύθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας το Σάββατο, το Πεκίνο δήλωσε ότι τα μέταλλα σπάνιων γαιών αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους και προειδοποίησε ότι «καμία οργάνωση ή άτομο δεν μπορεί να καταπατήσει ή να καταστρέψει τους πόρους σπάνιων γαιών».
Από την 1η Οκτωβρίου, όταν οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει μια βάση δεδομένων ιχνηλασιμότητας σπάνιων γαιών για να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να ελέγχει την εξόρυξη, τη χρήση και την εξαγωγή των μετάλλων. Η Κίνα παράγει σήμερα περίπου το 60% των μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο και είναι η προέλευση περίπου του 90% των ραφιναρισμένων σπάνιων γαιών στην αγορά.
Το Πεκίνο έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές τεχνολογιών διύλισης σπάνιων γαιών και κατασκευής μαγνητών. Τον Ιανουάριο, απαγόρευσε την εξαγωγή γαλλίου και γερμανίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα περιζήτητα για τη βιομηχανία τσιπ υπολογιστών.
Οι φόβοι ότι η Κίνα επιδιώκει να ασκήσει έλεγχο στον κλάδο και ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων τεχνολογιών, αυτοκινητοβιομηχανιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν προκαλέσει αγώνα δρόμου για την ενίσχυση των προμηθειών από εναλλακτικούς προμηθευτές. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την προμήθεια σπάνιων γαιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στο Βιετνάμ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.
Πριν από ένα χρόνο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου μεγάλης κλίμακας διυλιστηρίου σπάνιων γαιών εκτός Ασίας, που βρίσκεται στην Εσθονία. Είπε ότι η κίνηση αυτή θα «ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Μια ανάλυση του 2022 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι η υπερβολική εξάρτηση από μονοπωλιακούς προμηθευτές αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την Ευρώπη. «Η ΕΕ εισάγει το 93% του μαγνησίου της από την Κίνα, το 98% του βορικού της από την Τουρκία και το 85% του νιόβιου από τη Βραζιλία. Η Ρωσία παράγει το 40% του παγκόσμιου παλλαδίου», ανέφερε. «Το τελευταίο υπενθυμίζει τις στρατηγικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την ανάγκη να προετοιμαστεί η ΕΕ για έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο».
Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς περί αντι-ανταγωνιστικών συναλλαγών στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία επωφελείται από υψηλές κρατικές επιδοτήσεις και προτιμησιακή πρόσβαση σε βασικά μέταλλα σπάνιων γαιών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα φιλοξενήσουν διαβουλεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν την αντιπαράθεση.
Διαβάστε ακόμη