Το νικέλιο είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας στοιχείο για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και συνολικά για την πράσινη μετάβαση. Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ αναγνώρισε την πολύτιμη σημασία του το 2020 όταν και απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση για το πολύτιμο εμπόρευμα. Το αφεντικό της Tesla δεν έμεινε με «σταυρωμέναα χέρια» και βρήκε έναν προμηθευτή που θα μπορούσε να εκπληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος των αναγκών της αυτοκινητοβιομηχανίας του. Το 2022, η Tesla έκλεισε συμφωνία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια νικελίου από την Ινδονησία. Θαμμένο κάτω από τα αρχαία τροπικά δάση και τα ενεργά ηφαίστεια του νησιωτικού κράτους είναι το μεγαλύτερο απόθεμα νικελίου στον κόσμο: το 42% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με το Fortune.

Καθώς ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων έχει αναπτυχθεί, η κυβέρνηση της Ινδονησίας προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το απόθεμα για να εκκινήσει τον κλάδο παραγωγής υψηλής αξίας και να τονώσει την οικονομία της. Η στρατηγική είναι ήδη επικερδής, αλλά η εκμετάλλευση του περιζήτητου πόρου συνοδεύεται από προκλήσεις.

Η εξόρυξη είναι μια επικίνδυνη δουλειά. Και οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως υποδηλώνουν ότι το νικέλιο μπορεί να μην είναι εύκολος δρόμος για την ευημερία.

Από τότε που οι Ολλανδοί άποικοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά το νικέλιο στην Ινδονησία στις αρχές του 1900, βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών για το ποιος θα μπορούσε να το εξορύξει και να το πουλήσει. Την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει θέσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που θα της έδινε τον οριστικό έλεγχο του νικελίου και άλλων εμπορευμάτων.

Το πρώτο βήμα της κυβέρνησης για την κατάκτηση μεγαλύτερου μέρους της αλυσίδας αξίας του νικελίου ήταν η απαγόρευση το 2014 των εξαγωγών ακατέργαστου μετάλλου. Αυτό σημαίνει ότι το νικέλιο δεν εξορύσσεται απλά στην Ινδονησία, αλλά επεξεργάζεται προτού εξαχθεί. Ως αποτέλεσμα η αξία των εξαγωγών νικελίου εκτινάχθηκε από 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι τιμές του νικελίου ανατιμώνται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τα 21.690 δολάρια ανά τόνο.

Η κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου Πραμπόγο Σουμπιάντο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο, είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης, δηλαδή την απαγόρευση της εξαγωγής επεξεργασμένου νικελίου, ώστε οι αποδέκτες να δημιουργήσουν εργοστάσια στην Ινδονησία.

Παρέχοντας ένα βασικό συστατικό για ηλεκτρικά οχήματα, η Ινδονησία βρίσκεται στη μέση μιας εντεινόμενης αντιπαλότητας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ισορροπεί μεταξύ των δύο. Από το 2006, η Κίνα έχει επενδύσει 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα μετάλλων της Ινδονησίας, σύμφωνα με το American Enterprise Institute.

Διαβάστε ακόμη