Η Σερβία ετοιμάζεται να εγκρίνει ένα έργο εξόρυξης λιθίου που είχε σταματήσει πριν από δύο χρόνια λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Το ορυχείο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της ηπείρου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε ότι η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto παρείχε “νέες εγγυήσεις” σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Το ορυχείο βρίσκεται στο Jadar στη δυτική Σερβία. Ο Vučić αναμένει να λάβει δεσμεύσεις από την ΕΕ για επενδύσεις στην κατασκευή μπαταριών και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στη Σερβία.

Το ορυχείο προβλέπεται να ανοίξει το 2028 και να παράγει αρκετό λίθιο για το 17% της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες της Rio Tinto το 2022 μετά από διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ομάδων για το έργο, φοβούμενες ρύπανση των υδάτων και ζημιές στην περιοχή.

Η έγκριση του έργου θεωρείται ένδειξη της ευθυγράμμισης της Σερβίας με την ΕΕ. Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία, αλλά η διαδικασία ήταν αργή λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαφθορά και το κράτος δικαίου. Η Σερβία είναι επίσης μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ορυχείο αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Σερβίας, προσθέτοντας 10 έως 12 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Η Σερβία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εξαγωγές λιθίου και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας βιομηχανίας μπαταριών στο εσωτερικό της χώρας.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά του έργου, εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί. Η Rio Tinto λέει ότι συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους και ότι το ορυχείο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Διαβάστε ακόμη: