Ένα χρόνο πριν η λιγνιτική παραγωγή, με βάση στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου Ενέργειας, βρισκόταν στο 6%. Ένα χρόνο μετά η λιγνιτική παραγωγή έχει μηδενιστεί. Από τις περίπου επτά λιγνιτικές μονάδες που είναι «ετοιμοπόλεμες», καμία σήμερα δεν συμμετέχει στον ημερήσιο προγραμματισμό που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες, με εξαίρεση το διάστημα 4/6-6/6 όπου ο λιγνίτης κινήθηκε στο 3%-6%, απουσίαζε από την ηλεκτροπαραγωγή. Πάντως, να σημειωθεί πως τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η λιγνιτική παραγωγή ήταν στο 5,5%.

Αυτή τη στιγμή η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκε στα 72,1 ευρώ ο τόνος και υπάρχει ανοδική τάση στη τιμή του γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Να σημειωθεί βέβαια πως ένα χρόνο πριν η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 83,54 ευρώ σύμφωνα με το think tank Ember.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία μένει να φανεί εάν τις επόμενες ημέρες που η ζήτηση ενέργειας θα χτυπήσει «κόκκινο», θα γίνει απαραίτητη η λιγνιτική παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση όμως με βάση την πορεία του λιγνίτη, τον τελευταίο χρόνο, δεν θα ξεπεράσει το 10%.

Διαβάστε ακόμη