Η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία ουρανίου του Νίγηρα, θέτοντας μια πρόκληση για τα δυτικά συμφέροντα στην Αφρική. Η Rosatom, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας, βρίσκεται σε συνομιλίες με τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα για την απόκτηση μεριδίων σε ορυχεία ουρανίου που ελέγχονται από τη Γαλλία. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης τάσης των αφρικανικών χωρών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται υπό στρατιωτική διακυβέρνηση, να δημιουργούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Νίγηρας, ο οποίος κατέχει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου, είναι το τελευταίο αφρικανικό έθνος που καλωσορίζει την επιρροή της Ρωσίας. Η Δύση, ιδίως η Γαλλία, παραδοσιακά κυριαρχεί στη βιομηχανία ουρανίου στις πρώην αποικίες της. Ωστόσο, το πραξικόπημα του Ιουλίου που ανέτρεψε τον φιλοδυτικό ηγέτη του Νίγηρα δημιούργησε ένα άνοιγμα για να το εκμεταλλευτεί η Ρωσία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Πρώτον, επιδιώκει να αναβιώσει την παρουσία της σοβιετικής εποχής στην Αφρική και να αποκτήσει πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους. Επιπλέον, η Ρωσία στοχεύει να εκμεταλλευτεί την ευρέως διαδεδομένη δυσαρέσκεια για τη μακροχρόνια επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή.

Η πιθανή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ουρανίου βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, αλλά έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες. Η Γαλλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Νίγηρα για ουράνιο που τροφοδοτεί τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες και η απώλεια της πρόσβασης θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα. Ομοίως, το ένα τέταρτο των προμηθειών ουρανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται από τον Νίγηρα.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η συνεργασία στον πυρηνικό τομέα συνεχίζεται. Η Γαλλία και η Ρωσία συνεργάζονται ακόμη και στην παραγωγή πυρηνικών καυσίμων. Ωστόσο, η κίνηση της Ρωσίας στον Νίγηρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική διάσπαση της αγοράς, με τα δυτικά έθνη να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ουρανίου από συμμάχους.

Η πιθανή απώλεια πρόσβασης στο ουράνιο του Νίγηρα έχει προκαλέσει νευρικότητα στην Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει στενότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του ουρανίου έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό 17 ετών, εν μέρει λόγω της διακοπής των εξαγωγών από τον Νίγηρα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την εμβάθυνση των δεσμών του Νίγηρα με τη Ρωσία.

Συνολικά, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα περιουσιακά στοιχεία ουρανίου του Νίγηρα σηματοδοτεί ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι. Πρόκειται για μια κίνηση αμφισβήτησης της δυτικής κυριαρχίας στην Αφρική, εξασφάλισης πολύτιμων πόρων και δυνητικής απόκτησης μόχλευσης στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας. Η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να υπάρξει αγώνας για εναλλακτικές πηγές ουρανίου, καθώς ο κόσμος παλεύει με ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.

Διαβάστε ακόμη