Σχέδιο χρήσης των ποσοστώσεων προκειμένου να κάνει «πράσινη» την παραγωγή χάλυβα και του τσιμέντου προωθεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Και αυτό γιατί επιδιώκει να δώσει να δώσει προτεραιότητα στις φιλικές προς το κλίμα πρώτες ύλες κατά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο υπό τον τίτλο «Ηγετικές αγορές για πρώτες ύλες φιλικές προς το κλίμα», ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Robert Habeck, Πράσινοι) θέλει να διασφαλίσει ότι προϊόντα φιλικά προς το κλίμα, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, η αμμωνία και το αιθυλένιο, θα καθιερωθούν στις αγορές ως εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικά παραγόμενα προϊόντα.

Για παράδειγμα, ο πράσινος χάλυβας ή το πράσινο τσιμέντο πρόκειται να γίνει το νέο πρότυπο μέσω των δημόσιων συμβάσεων ή των κανονισμών ποσοστώσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες Handelsblatt.

Παράλληλα με τα προγράμματα επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ για ορισμένους τομείς, είναι το δεύτερο δομικό στοιχείο που θα πρέπει να επιτρέψει τη μετατροπή της βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η ιδέα εστιάζει στην πλευρά της ζήτησης. Οι συνθήκες-πλαίσιο πρέπει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα πράσινα προϊόντα να είναι «ανταγωνιστικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Με τον χάλυβα, το τσιμέντο, την αμμωνία και το αιθυλένιο, η έμφαση δίνεται στα προϊόντα της ενεργοβόρας βιομηχανίας βασικών υλικών, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά πολλών αλυσίδων αξίας στη γερμανική οικονομία. Η ιδέα προβλέπει διάφορα μέσα για την τόνωση της ζήτησης πράσινων πρώτων υλών:

Δημόσιες συμβάσεις

Οι δημόσιες δαπάνες στη Γερμανία και την ΕΕ αντιστοιχούν περίπου στο 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές ασκούν επομένως σημαντική επιρροή στις δημόσιες συμβάσεις. Αυτό ισχύει ιδίως για τις κατασκευές και τις υποδομές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 54% του συνόλου των δημόσιων συμβάσεων.

Στην πράξη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο μέλλον, κατά την ανάθεση συμβάσεων, η ομοσπονδιακή εταιρεία αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσε να ορίσει ότι ένα ορισμένο ποσοστό του τσιμέντου και του χάλυβα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γεφυρών πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερο. Το πρόσθετο κόστος θα επιβαρύνει τελικά τον φορολογούμενο.

Η γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει επί του παρόντος μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση του δεσμευτικού χαρακτήρα των κριτηρίων βιωσιμότητας κατά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.

Ποσοστώσεις για πρώτες ύλες φιλικές προς το κλίμα

Η ιδέα προτείνει ποσοστώσεις για πρώτες ύλες φιλικές προς το κλίμα ως πρόσθετο μέσο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εισαχθούν σταδιακά αυξανόμενες ελάχιστες ποσοστώσεις της ΕΕ για ένα ορισμένο ποσοστό των πρώτων υλών που διατίθενται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Οι ποσοστώσεις αυτές θα πρέπει να καθορίζονται σε κλαδική βάση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δημιουργηθούν στο μέλλον κύριες αγορές για πρώτες ύλες και προϊόντα φιλικά προς το κλίμα, μέσω συγκεκριμένων και δεσμευτικών απαιτήσεων ποιότητας των προϊόντων.

Αυτό θα καταστεί εφικτό χάρη στις τροποποιήσεις της πρόσφατα εκδοθείσας οδηγίας της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό (κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων, εν συντομία ESPR). Ο κανονισμός επεκτείνει την προσέγγιση του οικολογικού σχεδιασμού, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια, σε πολλές άλλες ομάδες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργοβόρων πρώτων υλών, όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο.

Απαιτήσεις επισήμανσης και πληροφόρησης

Οι εναρμονισμένοι σε επίπεδο ΕΕ ορισμοί των φιλικών προς το κλίμα πρώτων υλών αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τις αγορές πράσινου μολύβδου. Πολλές βιομηχανίες αναπτύσσουν ήδη τις δικές τους ετικέτες ή ονομασίες προϊόντων με τις οποίες προωθούν στην αγορά ιδιαίτερα φιλικά προς το κλίμα προϊόντα.

Για παράδειγμα, η Γερμανική Ομοσπονδία Χάλυβα (WSV) παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες τη σήμανση «LESS» (Low Emission Steel Standard). Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες: «Οι ετικέτες και τα συστήματα επισήμανσης μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για τη δημιουργία διαφάνειας και κινήτρων για πιο φιλικές προς το κλίμα πρώτες ύλες και προϊόντα στην αγορά».

Η ιδέα αναφέρει ότι προκειμένου να συμβάλει σε σαφείς συνθήκες-πλαίσιο για τις αγορές μολύβδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος θα εισάγει τους ορισμούς και τα πιθανά μέσα στο νέο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε εθνικό επίπεδο, θα προωθηθεί περαιτέρω μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση μέσων που δίνουν κίνητρα για τη δημόσια και ιδιωτική ζήτηση, ώστε να διασφαλιστεί ο μετασχηματισμός.

Οι αγορές πράσινου μολύβδου δημιουργούνται στην έρευνα

Η έννοια των πράσινων αγορών μολύβδου μπορεί να θεωρηθεί ως το δεύτερο σημαντικό δομικό στοιχείο για τη μετατροπή της βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Το πρώτο δομικό στοιχείο αφορά την πλευρά της προσφοράς: τους τελευταίους μήνες, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας έχει δρομολογήσει μια σειρά προγραμμάτων δισεκατομμυρίων για να δώσει τη δυνατότητα σε βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Για παράδειγμα, χαλυβουργίες όπως η Thyssen-Krupp Steel, η Salzgitter και η Arcelor-Mittal μετατρέπουν την παραδοσιακή διαδρομή της υψικαμίνου, η οποία βασίζεται στη χρήση άνθρακα κοκκοποίησης, σε διαδικασίες που βασίζονται στο υδρογόνο και την ηλεκτρική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό λαμβάνουν δισεκατομμύρια από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση. Η τσιμεντοβιομηχανία θέλει επίσης να γίνει κλιματικά ουδέτερη: Τρία εργοστάσια τσιμέντου στη Γερμανία πρόκειται να γίνουν ουδέτερα ως προς το CO2 τα επόμενα χρόνια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει τις επενδύσεις σε νέα συστήματα, αλλά θα βοηθήσει επίσης με το κόστος λειτουργίας στο μέλλον. Οι συμβάσεις προστασίας του κλίματος εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Οι συμβάσεις συνάπτονται μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων.

Oι πρόσθετες δαπάνες που επιβαρύνουν τις εταιρείες από ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους λόγω της κατασκευής και λειτουργίας φιλικότερων προς το κλίμα εγκαταστάσεων αντισταθμίζονται από το κράτος. Ο πρώτος γύρος των διαγωνισμών για τις συμβάσεις προστασίας του κλίματος έχει ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη.

Ωστόσο, τα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα δεν θα καθιερωθούν στην αγορά χωρίς περαιτέρω βοήθεια, καθώς αρχικά θα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα συμβατικά παραγόμενα προϊόντα. Γι’ αυτό ο Χάμπεκ θέλει τώρα να δώσει κίνητρα στην πλευρά της ζήτησης.

Η συμβουλευτική επιτροπή επικεντρώθηκε στην ιδέα των πρωτοπόρων αγορών

Στις αρχές του περασμένου έτους, το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας ζήτησε σε έκθεσή του να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ιδέα των πράσινων αγορών μολύβδου και επεσήμανε τους κινδύνους που, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν να προκύψουν από την υπερβολική εστίαση στην πλευρά της προσφοράς.

«Το Συμβούλιο συνιστά να δοθεί σαφής προτεραιότητα στο μέσο των πράσινων αγορών μολύβδου έναντι των συμφωνιών για την προστασία του κλίματος», αναφέρεται στην έκθεση του Συμβουλίου. Κατά την άποψη του Συμβουλίου, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αγορών πράσινου μολύβδου είναι ότι το κράτος δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις δομές κόστους των εταιρειών. Αντίθετα, με τις συμφωνίες για την προστασία του κλίματος δεν μπορούν να αποκλειστούν τα φαινόμενα νεκρού σημείου.

Η ιδέα της δημιουργίας αγορών πράσινου μολύβδου επιδιώκεται στην επιστήμη εδώ και χρόνια. Η ιδέα, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα (22.05.24), αναπτύχθηκε σε μια διαδικασία διαλόγου στην οποία εκπροσωπήθηκαν οι άμεσα επηρεαζόμενες βιομηχανίες και οι σχετικές βιομηχανίες-πελάτες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές, οι μεταλλικές συσκευασίες και οι πλαστικοί σωλήνες. Η διαδικασία υποστηρίχθηκε επιστημονικά από την εταιρεία συμβούλων Guidehouse καθώς και από το Fraunhofer ISI και το Ινστιτούτο Wuppertal.

Διαβάστε ακόμη