Η Νότια Κορέα υιοθετεί μια προληπτική προσέγγιση για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της με λίθιο, ένα κρίσιμο ορυκτό για τις ανερχόμενες βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και μπαταριών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να αποθηκεύει ανθρακικό λίθιο, ένα βασικό υλικό μπαταριών, μέσω του κρατικού οργανισμού Korea Mine Rehabilitation and Mineral Resources Corp. Αυτή η κίνηση ακολουθεί τον διαχωρισμό σημαντικού προϋπολογισμού – 233,1 δισεκατομμυρίων won (171 εκατομμύρια δολάρια) – ειδικά για την εξασφάλιση κρίσιμων ορυκτών για τεχνολογική ανάπτυξη.

Αυτός ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση 526% σε σύγκριση με πέρυσι και υπογραμμίζει τη δέσμευση της Νότιας Κορέας για την οικοδόμηση των αποθεμάτων λιθίου της. Ο κύριος σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν πιθανές ελλείψεις και να εξασφαλιστεί σταθερή ροή για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, ειδικά ενόψει των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Αυτή η στρατηγική έρχεται σε μια εποχή που οι τιμές του λιθίου εξακολουθούν να ανακάμπτουν από μια απότομη πτώση το 2023. Επιπλέον, η Νότια Κορέα στοχεύει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εταιρειών στην αγορά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα για την τήρηση των απαιτήσεων του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act).

Αυτή η νομοθεσία, που υπογράφηκε το 2022 από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν , αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Αμερικής από την Κίνα, τον σημερινό ηγέτη στην επεξεργασία υλικών μπαταριών όπως το λίθιο.

Η παγκόσμια ώθηση για ηλεκτρικά οχήματα οδήγησε αρχικά σε αύξηση των τιμών του λιθίου στα τέλη του 2022. Ωστόσο, η ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και η αύξηση των νέων προμηθειών λιθίου οδήγησαν σε πτώση των τιμών κατά πάνω από 80% το 2023. Ενώ δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική ανάκαμψη στις τιμές, οι προληπτικές προσπάθειες αποθήκευσης της Νότιας Κορέας θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια σταθερότητα στις ζωτικής σημασίας βιομηχανίες της.

Επισημαίνοντας περαιτέρω αυτή τη δέσμευση, το υπουργείο εμπορίου της Νότιας Κορέας αποκάλυψε τον Μάρτιο ένα σχέδιο για επενδύσεις 241,7 δισεκατομμυρίων won τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η επένδυση θα κατευθυνθεί στην κατασκευή αποθηκών ειδικά για την αποθήκευση κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, το γάλλιο και τα στοιχεία σπάνιων γαιών.

Διαβάστε ακόμη