Τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις προβλέψεις για τη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών που διατυπώνονται στα σενάρια για τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης, εκφράζει με δήλωσή του στο energygame.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Την Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσιοποίησε την έκθεση Global Critical Minerals Outlook 2024, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η ζήτηση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες θα συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της ανάπτυξης των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Στο γράφημα που ακολουθεί, με βάση το σενάριο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (Net Zero Emissions) το 2050  ο ΙΕΑ προβλέπει ότι έως το 2040 η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί κατά 150%, για λίθιο 900%, για νικέλιο 200% και για γραφίτη 400%.

No alt text provided for this image

Με αφορμή την έκθεση του IEA, o κ. Γιαζιτζόγλου σχολίασε τα εξής:

«Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, τα διάφορα σενάρια για την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο καταλήγουν σε προβλέψεις για τη ζήτηση διαφόρων ορυκτών πόρων, οι οποίες είναι τουλάχιστον προβληματικές. Όταν επίσημα χείλη εξαγγέλλουν πολιτικές οι οποίες προϋποθέτουν αύξηση παραγόμενων ποσοτήτων ορυκτών κατά 2 έως και 8 φορές, είναι αντιληπτό ότι είμαστε εκτός της πεπατημένης για τον κλάδο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ο μεγάλος συντελεστής αβεβαιότητας, καθώς αυτή τη στιγμή, ούτε ισχυρή δέσμευση υπάρχει από τους μεγάλους καταναλωτές ορυκτών καυσίμων για τη μετάβαση, ούτε οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν είναι αποφασισμένες.

Οι επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο είναι εντάσεως κεφαλαίου και έχουν μεγάλους χρόνους ωρίμανσης. Είναι δύσκολο, τουλάχιστον για τους παραδοσιακούς επενδυτές του κλάδου, οι οποίοι είναι συνήθως μακροπρόθεσμοι και συντηρητικοί, να λειτουργήσουν με τα νέα δεδομένα. Η επισήμανση ότι πολλά από τα εξαγγελθέντα νέα projects γίνονται από χώρες οι οποίες δεν περιμένουν από την ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά να επενδύσει, έχει από μόνη της μεγάλη σημασία. Η Δύση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μιλάμε για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά για μια γεωπολιτική θέση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εξαιρετικά έντονα ανεβοκατεβάσματα των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια, θα θέλαμε να σημειώσουμε το ρολό των «παικτών» των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), οι οποίοι δεν είναι ούτε πραγματικοί αγοραστές ούτε πραγματικοί πωλητές και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τέτοιο όγκο ώστε να καθορίζουν εκείνοι τις τιμές και όχι αυτοί που χρησιμοποιούν το αγαθό».

Διαβάστε ακόμη