Οι τιμές σε βασικές ορυκτές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας μειώθηκαν το 2023, αλλά η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερες, πιο διαφοροποιημένες επενδύσεις για τη στήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Στην έκθεση Global Critical Minerals Outlook 2024, επικαιροποιείται η αρχική επισκόπηση της αγοράς που έγινε πέρυσι από τον IEA, ενώ προσφέρει επίσης νέες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για την προσφορά και τη ζήτηση σημαντικών ορυκτών για την πράσινη μετάβαση, όπως είναι το λίθιο, ο χαλκός, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης και οι σπάνιες γαίες.
Οι τιμές των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών σημείωσαν απότομη πτώση το 2023, έπειτα από δύο χρόνια ανόδου, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ της πανδημίας. Οι τιμές των ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών σημείωσαν μεγάλη μείωση, με την τιμή του λιθίου να «βουτά» χαμηλότεραι κατά 75% και τις τιμές του κοβαλτίου, του νικελίου και του γραφίτη να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 30% έως και 45%. Η πτωτική κίνηση συνέβαλε στη στη μείωση των τιμών των μπαταριών κατά 14%. Καθώς η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, η πτώση των τιμών οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι ενώ οι χαμηλότερες τιμές για κρίσιμα ορυκτά το 2023 ήταν ένα καλό νέο για τους καταναλωτές, αποτέλεσε μια δυσμενής εξέλιξη για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το 2023, οι επενδύσεις στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών αυξήθηκαν κατά 10% και οι δαπάνες για εξερεύνηση αυξήθηκαν κατά 15%. Οι ρυθμοί αυτοί κρίνονται ως «υγιείς», αλλά ήταν ασθενέστεροι έναντι του 2022.
Ο ΙΕΑ εκτιμά σε όλα τα σενάρια που εξετάζει, ότι η ζήτηση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες θα συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβαση και της ανάπτυξης των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Η αξία της αγοράς των κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση πρώτωνυλών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 770 δισ. δολάρια έως το 2040.
Τα projects για την αξιοποίηση κρίσιμων πρώτων υλών που έχουν ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι επαρκούν για να καλύψουν μόνο το 70% των αναγκών σε χαλκό και το 50% σε λιθίο έως το 2035, στο σενάριο κατά το οποίο οι χώρε εκπληρώνουν τους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα. Οι αγορές για άλλα ορυκτά φαίνονται πιο ισορροπημένες – εάν τα έργα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο, τα έργα που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση της προσφοράς και η Κίνα προβλέπεται να διατηρήσει μια πολύ ισχυρή θέση στους τομείς της επεξεργασίας και της μεταποίησης μετάλλων.
Διαβάστε ακόμη