Ο κρατικός προμηθευτής ουρανίου της Ρωσίας, η Tenex, ενημέρωσε τους πελάτες των ΗΠΑ ότι έχουν 60 ημέρες προθεσμία για να εξασφαλίσουν απαλλαγή που θα τους εξαιρεί από το νόμο που υπέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο οποίος απαγορεύει τις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων της εταιρείας.

Η έκτακτη ειδοποίηση που είδε το Bloomberg εστάλη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μεταξύ των οποίων η Constellation Energy Corp., ο μεγαλύτερος διαχειριστής πυρηνικών σταθμών στις ΗΠΑ, η Duke Energy Corp. και η Dominion Energy Inc. σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια. Η Constellation αρνήθηκε να σχολιάσει και η Duke και η Dominion δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλια.

Η επιστολή της 14ης Μαΐου υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας μετά τη θέση σε ισχύ αυτή την εβδομάδα της απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών ουρανίου. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να λάβουν εξαιρέσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου μέχρι το 2028, εάν οι ΗΠΑ διαπιστώσουν ότι δεν μπορεί να βρεθεί εναλλακτική πηγή ή εάν οι αποστολές αυτές κρίνονται ως εθνικού ενδιαφέροντος. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του ουρανίου που χρησιμοποιείται στους αντιδραστήρες των ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά τον κορυφαίο προμηθευτή καυσίμου της χώρας.

Η Tenex ανέφερε στην επιστολή της ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που επιλέγουν να αναστείλουν την παραγωγή θα τη δουν να συνεχίζεται μετά τη χορήγηση παρέκκλισης, αν και θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δεν λαμβάνουν απαλλαγή εντός 60 ημερών θα μπορούσαν ουσιαστικά να χάσουν τη θέση τους στην ουρά για τις αποστολές καυσίμων αντιδραστήρων που μπορεί να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθούν.

Η Tenex, η οποία ανήκει στη ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, δήλωσε ότι προτίθεται να τιμήσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κανέναν έλεγχο για το τι μέτρα μπορεί να λάβει το Κρεμλίνο.

Αναλυτές έχουν πει ότι είναι πιθανό η Ρωσία να αντιδράσει σταματώντας προληπτικά τις αποστολές καυσίμων αντιδραστήρων στις ΗΠΑ πριν από την περίοδο απαλλαγής που λήγει το 2028. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα στην τιμή spot των υπηρεσιών εμπλουτισμού κατά περίπου 20%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για την αγορά πυρηνικών καυσίμων UxC.

Εκπρόσωπος της Rosatom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη