Η παραγωγή αλουμινίου της Κίνας σκαρφάλωσε σε ρεκόρ για να τροφοδοτήσει την ισχυρή ζήτηση, καθώς η μεταποίηση και οι εξαγωγές τροφοδοτούν την όλο και πιο ανισόρροπη οικονομική ανάκαμψη της χώρας φέτος.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής του μετάλλου στον κόσμο αύξησε την παραγωγή κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε μέσο όρο 119.333 τόνους ημερησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο ημερήσιος ρυθμός λειτουργίας ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο και ακολουθεί μήνες ισχυρής παραγωγής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα στοιχεία ήταν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου δεδομένων που έδειξαν ότι τα κινεζικά εργοστάσια τροφοδοτούν την οικονομία της χώρας σε μια εποχή που άλλοι τομείς αγωνίζονται. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,7% τον Απρίλιο, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις, ενώ η δραστηριότητα των ακινήτων συνέχισε να μαραζώνει και η κατανάλωση απογοήτευσε.
Σε υψηλό διετίας οι τιμές του αλουμινίου
Η ζήτηση μετάλλων στην Κίνα τα πήγε σχετικά καλά παρά τα δεινά του τομέα των ακινήτων, βοηθούμενη από την ανάπτυξη των τομέων της νέας ενέργειας και των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης -το κορυφαίο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Κίνας- διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Η κινεζική παραγωγή του μετάλλου έχει επίσης ανακάμψει από μια σοβαρή κάμψη πέρυσι, όταν μια ξηρασία στην επαρχία Γιουνάν διέκοψε τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και ανάγκασε τα χυτήρια να αδρανοποιήσουν την παραγωγή. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στις άφθονες βροχές.
Εν τω μεταξύ, η πτώση κατά 8,4% σε ετήσια βάση της αιολικής παραγωγής από μεγάλες εγκαταστάσεις σήμαινε ότι ακόμη και με την αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια από άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.
Διαβάστε ακόμη