Νέο ρεκόρ σημειώνει η τιμή του χαλκού, καθώς η ζήτηση για το βασικό μέταλλο παραμένει ισχυρή εν μέσω της βιασύνης για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και της συνεχιζόμενης ηλεκτροκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού στο NYMEX έφτασαν τα 5,02 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής φέτος.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως υποκατάστατο της οικονομικής υγείας, με το μέταλλο να αποτελεί κλειδί για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννητριών, ιδίως καθώς η παγκόσμια οικονομία εξηλεκτρίζεται.

Η ζήτηση χαλκού από τα ηλεκτρικά οχήματα και τον τομέα των μεταφορών συνολικά θα αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Ο χαλκός είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων, η ανάπτυξη των οποίων έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ιδίως καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί περισσότερες ανάγκες για κέντρα δεδομένων.

«Με τη ζήτηση από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί προς το χαλκό που απαιτείται για την κατασκευή κέντρων δεδομένων», προστίθεται στο σημείωμα της BofA.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στο χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές – ηλεκτρικοί σύνδεσμοι, γραμμές μεταφοράς, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα προσφοράς του μετάλλου φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή των ορυχείων.

Η πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής χαλκού για το 2024 έχει μειωθεί στο 0,5% σε σύγκριση με αύξηση 3,7% που είχε εκτιμηθεί από την ICSG τον περασμένο Οκτώβριο για το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, στις καθυστερήσεις στη θέση σε λειτουργία των έργων και στις αναθεωρημένες οδηγίες παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πανεθνικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

«Βλέπουμε τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια/τόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς τα σημάδια της αναμενόμενης φυσικής σύσφιξης διαιωνίζουν το ράλι δυναμικής των τελευταίων μηνών», έγραψε η Citi σε έκθεσή της. Το συμβόλαιο χαλκού 3 μηνών διαπραγματεύεται στα 10.185,5 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη